Нова схема на ало-измамниците

  • 15 април 2015 22:02

  • 4370
  • 0
Нова схема на ало-измамниците
© Getty Images/Guliver

Нова скандална схема за телефонна измама се е появила през последните дни, алармират магистрати от Бургас.

Мошеници, които се представяли за полицейски служители, убеждавали по телефона пенсионери, че участват в разкриване и залавяне на извършители на същото престъпление. Полицаите-менте карали старците да носят четирицифрени суми пари на определени места и така уж да помогнат за залавянето на измамниците. Това разкри административният ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков в Деня на отворените врати на Съдебната палата, пише 24 часа..

Киров и районният прокурор Георги Попов дискутираха днес с членове на пенсионерски клуб и адвокати как да се предпазим от телефонни измами и какви мерки да бъдат предприети за ограничаване на това престъпление. Двамата държавни обвинители споделиха изводи от разследването на конкретни случаи, които показват, че извършителите са основно от Горнооряховска и Великотърновска област.

Шест са схемите на телефонни измами - пари за уж пострадал роднина, на когото е необходимо скъпо струващо лечение, пари за скъпи ваксини, за пострадал при транспортно произшествие близък, за освобождаване на колетна пратка. Най-фрапатна обаче се оказва най-новата спема при която телефонни измамници се правят на полицаи, разследващи същите по вид престъпления.

"Всички колеги полагаме максимални усилия за разкриване на този вид престъпления и за постигане на осъдителни присъди", заяви районният прокурор Кирков. Той посочи, че са необходими законодателни промени, с които да се ограничи безразборното продаване на карти за мобилни телефони.

Възрастните хора апелираха държавата да проведе информационна кампания за превенция на тази опасност. Адвокатите обърнаха внимание, че друга застрашена група са децата, които измамниците лесно манипулират и извличат информация за семейството им.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини