Арестуваха циганина прегазил момчето в Катуница. 127 задържани за погромите

  • 24 септември 2011 23:48

  • 25445
  • 75
Арестуваха циганина прегазил момчето в Катуница. 127 задържани за погромите
© Булфото

Задържан е шофьора на буса, убил 19-годишния Ангел, каза главен комисар Калин Георгиев, главен секретар на МВР,  съобщи БТВ.

Мъжът бе обявен за издирване след инцидента снощи, когато бус с роми прегази около 20.00 часа в Катуница 19-годишният младеж. Мъжът е 55-годишен, криминално проявен, с инициали С. Й. Той е напуснал страната, но след това се е върнал. При преминаването на границата е бил задържан. Заради специфичните техники, които са използвани при осъществяването на ареста обаче, Калин Георгиев отказа да съобщи подробности.

Към момента има задържани 127 хулигани. 17 от тях са задържани още на площада при погромите над имотите на Цар Киро. 7 души са арестувани на специално изградените КПП-та. Започнали са производства за установяване на извършените деяния от тях, каза още Калин Георгиев.

Остава засилено полицейското присъствие на входовете и на изходите на село Катуница. Четири полицейски патрула има на изхода на Катуница за Пловдив.

Засилено полицейско присъствие има и на входовете и изходите на село Ягодово преди Пловдив.

В града е засилено полицейското присъствие около ромския квартал "Столипиново". Там полиция проверява документите на влизащите и излизащите от квартала.

Продължава издирването на шофьора на буса, който снощи премаза 19-годишния Ангел в пловдивското село Катуница и вероятно това е една от причините за масираното полицейско присъствие.

Пожарната се придвижи до къщите в имението на Кирил Рашков – Цар Киро и започна да гаси големите пожари в с. Катуница. В момента два противопожарни автомобила гасят огъня.

През цялото време докато пожарната напредваше към горящите къщи, част от агитките на футболните фенове се опитваха да ги откажат, с удари и блъскане по пожарните автомобили и скандирания - да оставят къщите да горят.

Представител на полицията обяви, че ако не се разпръснат, срещу тях ще бъдат използвани водни струи. Въпреки това обаче до момента жандармерията не се намесва, само направи няколко стъпки напред между протестиращите и пожарните.

Жандармерията е застанала пред пожарникарските коли, за да могат пожарникарите да си свършат работата. Жандармеристите са застанали между момчетата от футболните агитки и пожарните коли, които се опитват да гасят къщите в имението на ромския бос.

Футболните фенове в Катуница тази вечер не са били организирани, това каза в извънредната емисия на БНТ Божидар Божинов от Фен клуба на "Ботев Пловдив". Той не потвърди, че е имало футболни фенове сред тези, които хвърлиха запалени бутилки по жилищата на Цар Киро в Катуница, но бе категоричен, че млади хора са отишли, за да изразят гражданската си позиция.

Не са били организарирани в никакъв случай. Ако бяха организирани фенове на "Левски", на "Ботев", на "Локо", аз щях да бъда сред тях - това каза Божидар Божинов, който в телефонния разговор подчерта, че в момента е в Пловдив.

Дали има футболни фенове или не, е малко трудно да се каже. Има млади хора, които са отишли там, за да изразят своята гражданска позиция. Да видим какво се случва в българските села, да видим какво се случва в малките градове, от страна на една етническа група, каза Божилов. Хората, за да са стигнали до това положение, явно някой не си е свършил някъде работата. Ако живеем в правова държава, това нямаше да се случи - каза Божинов. От късния следобед поддържаме връзка с полицията и с ръководни органи от Пловдив - каза Божинов. "Не помня да съм казал, че има организирани фенове в Катуница", каза Божинов.

При пристигането си главният комисар на МВР Калин Георгиев заяви, че ситуацията е докладвана на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи. Към момента в правния мир не съществува "изселване", фамилията Зрънкови сами пожелаха да бъдат изселени.

Изходът е в разговори - каза главният комисар на МВР Калин Георгиев.

В Катуница остават над 200 полицаи, основно от жандармерията. Те ще останат в селото до момента, в който има напрежение. Смята се, че решаване проблема може да има в началото на седмицата, когато ще се проведат разговори между прокуратурата и близки на загиналото момче. Неговото погребение е в неделя.

Полицията няма намерение да ограничава правото на придвижване на никого и да им казва - вие няма да влизате тук, предаде БНТ.

Последвайте канала на

Novini.bg
25445 75

Свързани новини

Коментари 75

Добави коментар
p

2011.12.19 | 10:43

75
smirt za gqvurite
Цар

2011.12.19 | 08:26

74
Да ПУКАТ Мръсна циганска смрад!!!

2011.11.13 | 21:28

73
Чудя се и не ми иде нищо на ум. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ! Чудя се на какво основание полицията охранява тоя мангуста? Редно ли е да се хаби неправомерно ресурс? Или тоя мургаш е с имунитет?!?????? Ако му се случи нещо да се дири виновния.
Някой

2011.11.13 | 21:28

72
Шапка им свалям на така наречените "вандали" и на рокерите за действията им. Крайно време е да се събуди българина от летаргията и да изчисти тази измет, пък не само мангалите. Да накаже и празноглавеца - пожарникарската тиква бб и неговата подлога цц и да се разбере, че в България живеят и българи!!!
лелка

2011.11.13 | 21:28

71
На хранилка ли е пловдивската полиция при Кирил Рашков?
АНОНИМНА

2011.11.13 | 21:28

70
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е ЦИГАНИЩИЯ.

2011.11.13 | 21:28

69
Помните ли шофьорa, който бутна и уби едно циганче преди около две седмици някъде във Видинско май беше. Изскочили две пред камиона му в циганската махала и едното не оцеляло. Тогава човекът беше спрял, слезнал от камиона, търсил помощ за детето. И какво направиха циганите? Пребиха го така, че на следващия ден човекът умря в болницата. Някой нещо да е чул за повдигнато обвинение? За 300 полицая в махалата да въдворяват ред? Не. Няма и да чуете. А този мангал дето блъсна момчето, не само че избягал, ми дори не намалил, влачил го е 15 метра по улицата. И, разбира се, цялата полиция ги пази сега. Драгоценни управляващи, не говорете, че не искате напрежение на етническа основа. Та вие го създавате. Умишлено.
koi da e

2011.10.18 | 20:44

68
Balgari zadaite si vaprosa-Koi stoi zad car Kiro? BALGARI.Togava kogo da lin4yvame,ot kogo triabva da pazim decata si,koi sa kradcite i koi ybiici?
Asen Prodanov, Burgas

2011.09.29 | 18:30

67
Циганските безчинства и мародерства ескалираха през годините и превърнаха живота на стотици хиляди българи в ад. Правосъдието и държавните институции негласно ги толерират, като се отнасят снизходително дори към регистрирани рецидивисти, само и само да не бъдат обвинени в расова дискриминация към малцинствата. Тази политика обаче накърнява правата на невинните потърпевши и е унизителна за всички нас, добросъвестните български граждани. Така с годините закономерно се натрупа и наслои дълбока и основателна омраза към циганите, постепенно прерастваща в ответна агресия спрямо тях. Неслучайни са масовите изстъпления в Катуница - те са израз на отдавна преминатия праг на търпимост спрямо безнаказаната циганска престъпност и произвол. Времето и натрупаният опит доказаха, че не е възможно превъзпитанието и цивилизоването на циганите. Те са озверели, неграмотни примати, които са реална опасност за всяко едно общество. Ето защо, всякакви мерки и репресии спрямо тях са напълно оправдани, за да бъдат опазени живота, здравето, сигурността, спокойствието и имуществото на хората в България.
вало

2011.09.28 | 06:49

66
мисля си ,че вече ще е така,ще четете - запалена къща на цигани еди къде си,пребит циганин еди къде си,защото те не спазват никакви правила,правят си каквото искат и някакви смешни полицаи / високи 1,60 на които униформата им стои като на плашило им се молят ,неправете така ,не правете онака,абе я му тегли сто кила бой,затвори го за две седмици в килията,да видим като излезе ще прави ли така

2011.09.25 | 22:54

22
Kade si "bai To6o"?????-mnogo ima da te tursim

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини