Майка на две деца издъхна след коронарография в болница

  • 17 септември 2011 09:44

  • 28158
  • 42
Майка на две деца издъхна след коронарография в болница
©

Майка на две деца почина от инфаркт дни след като й направили коронарография в частната клиника „Хигия” в Пазарджик, пише "Монитор".

Като се почувствала зле, 45-годишната Катя Арнаудова, по професия е медицинска сестра, потърсила за помощ колегите си от същата болница. Минути по-късно обаче починала в ръцете им. Жената работела като сестра във Второ детско отделение на местната държавна болница и постъпила в кардиологичното отделение на 8 септември. Била насочена там, защото се оплаквала от болки в гърдите и от изтръпване на ръцете.

„Беше миналия четвъртък, тръгна си след нощна смяна – не се е оплаквала, толкова жизнерадостна беше”, спомни си старшата сестра от Второ детско отделение, където Катя е работила до последно. Именно тогава тя е била приета и й направили коронарография. Лекарите преценили, че кръвоносните й съдове били проходими, без плаки и стесняване.

„Всичко беше направено като по учебник”, споделиха медицинските служители. Обикновено след подобно изследване пациентите се изписвали на следващия ден, но тъй като ставало дума за техен колега, лекарите оставили Арнаудова под наблюдение до понеделник. Рутинно й било изписано лекарството „Плавикс” и още в същия ден тя се прибрала вкъщи.

Късно през нощта в понеделник на Катя внезапно й прилошало и тя потърсила помощ в спешния център на частното здравно заведение, където й е била направена коронарографията. Катя била приета и в момента, в който започнали да й правят кардиограма
тя издъхнала. Резултатите от патоанатомията сочели, че смъртта е настъпила от инфаркт.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
28158 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар
Инвазивен кардиолог

2017.03.06 | 09:40

42
Казвам се Иван Мартинов(т.е не съм анонимен). В момента съм на денонощно разположение за инфаркти. Стигам до болницата за 10мин. След още 20 отвярям запушената артерия, която е причина за ИНФАРКТА. Работя през РЪКА и досега нямам отрязана ръка в практиката си(над 2000 процедури през ръка). Това, че спасявам хора, и то в България, ми носи удоволетворение. Мисля, че за такава позиция се полагат и пари(не съм милионер!). Има и факти: http://www.theheart.org/article/1228793.do Ако някой се си направи PCI и си остане в къщи, което е всеобщ призив!!!!!!?????? Смъртността е 30%, ако НАВРЕМЕ се отвори артерията е 3,2%!!!!!!!! 10пъти!!!!!! Има изисквания и към мен >75 PCI >11 PCI на инфаркт на година. Аз отдавна имам над 100 и над 30 (м.09/11).... След всичко това искам да кажа следното: Случая с починалата жена е неясен. Има много официални и законни начини за изясняване. Т.е. като е станала тежка катастрофа, да не пътуваме ли с кола? Аз не разбирам нищо от вашите професии, но и вие нищо от моята - има стандарти(както ви показах) има изисквания, има лицензи(аз имам), аз нося отговорност за моята работа! А вие? Помислете си! На световно ниво ли си вършите работата или само аз ТРЯБВА! Тази медийна кампания е сблъсък на финансови интереси в бранша. Не се поддавайте на манипулации! Усложненията са много по-малко от преди 5 години, например! А тогава знаехте ли какво е коронарография? Последно! Призивите да не се прявят коонарографии особено при инфаркт е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Желая здраве на всички!
:)

2012.09.22 | 22:25

29
По-лесно е да се разбереш със 100 интелегентни човека, отколкото с един прост. Сравни къде има най-много участници. Само там където става дума за лекари и то с цел оклепване. Те са като коне с капаци.
Интересно

2011.09.19 | 00:02

13
Ето възможните усложнения след коронарография: Possible complications and risk If you follow the medical doctor’s instructions, the risk of the procedure will be minimal. In case of complications the patient will be immediately provided with all the necessary emergency medical care (including emergency coronary bypass graft surgery). Possible complications •Bleeding at the puncture site •Heart rhythm disturbances •Allergic reaction to the contrast agent •Thrombosis in the coronary artery at the site of the balloon inflation •Development of myocardial infarction Т.е. инфаркт на миокарда също е усложнение, което може да настъпи след коронариграфия. Какво ще кажете, господа лекари? Източник: http://old.b-c-i.eu/en/forpatients/51.html
ЛАИК

2015.04.05 | 02:43

41
Това е на български. Възможни усложнения Ако следвате препоръките на лекарите, рискът от провеждане на процедурата е минимален. При появили се усложнения незабавно ще ви бъде оказан целият обем нужна помощ (включително до спешна операция за поставяне на коронарен байпас). •Кръвотечение на мястото на пункцията •Нарушение на сърдечния ритъм •Алергическа реакция на контраста •Тромбоз на коронарната артерия •Развитие на миокарден инфаркт Един въпрос, не точно към някой определен. Доколкото разбрах от сайта това са 4 частни кардиологични болници. Това болниците на Чайкафарма ли са и как са те? Вижте само какви хора са им консултанти.
До 7 от 6

2011.09.25 | 11:37

22
Не се превъзнасай много. И не ми обяснявай, аз преподавам анатомияи физиология на студенти и знам много добре как действа сърцето и кога може и не може да спре... Коронарографията също ми е позната като процедура, както и рисковете от нея. Аз лично не съветвам никой да се подлага на тази процедура, а също от колеги, които са медици съм слушала много за рисковете. Относни това къде съм се реализирала - работила съм и в чужбина и много добре съм запозната с тамошните мозъци от България. Като си отишъл в Англия, не се прави на много велик. Познавам такива като теб с подобен манталитет - хорица от малко провинциално градче, които някак си са успяли да се докопат до "чужбината", а като се приберат при мама и татко слушат колко са велики и как никой не е като тях. Ясни сте ми... Добре че не си останал в БГ и не ни се налага да се лекуваме при такива като теб. Горките англичани - тс-тс-тс ....
Все още тукашен

2013.09.14 | 06:35

40
Жалко, че обучаваш студенти. Аз също бях. Понеже се имаш явно за столичанка ще те светна , че говориш глупости. Коронарографията е рутинно изследване. Разбира се , че има рискове - При диагностиката разрешеният процент на усложненията е до 1 на сто, а смъртността - нула. При лечението на остър инфаркт на миокарда се позволява не повече от 4 % фатален изход. Цитирам доц. И. Петров, който не е лаик и е столичанин. А това, че ги съветваш да не си направят това изследване явно формалина ти пречи да видиш какво има в съдовете. Жалко е , че такива като теб учат студентите ни. А по въпроса с колегата в Англия мисля, че е по -добре от вас. Просто той си е намерил ниша там. Само едно уточнение. За работа в Англия и Германия не е нужно да се докопваш. Научи само съответния език и заминаваш. При интерес мога да Ви дам и оригинални страници на немски и английски. Такива има също и на български. Заминаването е е никакъв проблем за никой. Работата също. Мога да ви дам и подробна информация тъйкато февруари мислих да ходя в Англия. Има дори възможност да работиш само през почивните дни. Така, че колегата е решил, че там му е по-добре и спокойно. И вместо да говорите лаически предполагам, че работите в университетска болница в която има кат. лаб. Отидете и вижте какво правят хората и после говорете за тях глупости. Ето затова не ми хареса да бъда асистент. Пълно е с хора , които имитират дейност и си вдигат самочувствието като перчат пред студентите.
LEKAR

2012.09.22 | 22:18

26
Е ти уби рибата. Такива глупости изплеска, че поне да не беше казвала какво работиш. Излез малко от предклиниката и виж какво правят лекарите. Прав е прежде пишещия, че е жалко , че учиш младите колеги. Следващи път прочети малко преди да се изпелскаш отново. Най - лесно е трети том кардиология на Илия Томов. Ама такова невежество е престъпно за лекар. А може злобата да идва от това, че не сте се реализирала в клиниката и сега това да Ви е компелекс. А колежке?
До номер 9

2013.09.14 | 06:34

39
Не е жалко, че обучавам студенти, хората са ми гласували доверие и аз съм го оправдала. Държа да подчертая, че не съм лекар и не обучавам медици. Не преподавам диагностика и лечение, а просто с устройство и функции на човешкото тяло. Специалността ми е далеч от кардиология, но имам достатъчна представа. Тук не става дума за това какво е на теория, а че на практика познавам само двама души, които са се подлагали на тази процедура и двамата умряха. Също и още доста, които не познавам. Друго положение няма.

2011.09.18 | 15:13

3
Това, че хората се избиват по улиците с автомобили, означава ли , че трябва да се върнем към каретите.
До 15

2013.09.14 | 06:33

38
Това, че хората се избиват с автомобили е защото не внимават. Да, автомобилът е един доста опасен превоз, особено в България. Аз затова нямам шофьорска книжка, а на дълъг път предпочитам самолет или влак. По тази логика ако мога да мина без коронарография, ще си го позволя....
do 14

2011.09.25 | 12:00

24
Явно акълът ти е на ниво да си мислиш, че само лекари и мед. сестри учат анатомия и физиология. Какво значение има кой къде преподава, ВАЖНОТО Е, ЧЕ ХОРАТА УМИРАТ СЛЕД КОРОНАРОГРАФИЯ!!!
adj

2013.09.14 | 06:33

37
да извинявай и в спортната академия учат анатомия и физиология. Хайде сега някой капацитет от там да се изкаже по въпроса за коронарографиите или пък по някой друга наболяла тема
do adj

2013.09.14 | 06:32

36
ех, още, още.... Абе стига с тези глупави коментари. Жената е починала, а вие не млъкнахте и не престанахте да се самозащитавате, да ви се не видяли и лекарите с лекари... Пълни некадърници сте!!!
MI

2013.09.14 | 06:32

35
Ами като сте толкова недоволни защо ходите при тях. Неходете и няма да ви лекуват. Няма да грешат върху вас и така ще се лишите от удоволствието да се виждате. От 5 дни съм отпуска и тези форуми ми действат тонизиращо иначе само лентяйствам и ходя за риба. А това, което се е случило наистина е трагедия за семейството. Незнам ако някой от нейното семество чете тук как се чувства. Аз съм бил в подобна ситуация и разбирам как се чувстват хората. Едва ли им трябват застъпници.
mm

2013.08.20 | 17:02

34
ujas!ve4e edna koronarografiq da te e strah da napravi6.uj,rutinna procedura,za nqkolko 4asa i si gotov...i kato si pomislq,4e na ba6ta mi mu praviha savsem skoro i ....napravo 4ukam na darvo.
Damarus

2012.09.22 | 22:34

33
Тъжната истина и равносметка е една.Мъртви деца,бременни,както и хора осакатени и умрели след невинни медицински операций.За това досега няма наказан,осъден или каквото и да е лекар.Това е истината.Кои каквото и да ми говори.И не говорете че журналистите насъскват хората.Просто се дава гласност на нещо което досега беше прикривано.Това не са първите случай,просто досега хората нямаше как да се оплачат.Не че и сега има полза,но все пак е някакво начало.След всичкото това което се изписа в близките месеци,не виждам някакво развитие на случайте.Хората са си мъртви.Близките ще ги оплачат,колкото и да им е тежко.Най жалкото е че тези лекари продължатават да са такива.
Лили

2012.09.22 | 22:30

32
Спрете да лекувате по учебник, че уморихте народа!
бунт

2011.09.18 | 16:58

10
а с какво според теб да се лекува народа ?!!! .... може би от интернет и от форумите. Проблема не е по какво се лекува т.н. народ. Проблема е че здравеопазването са си го сложили на к...а управляващите. Разберете с това отношение на д-р Дянков .... и постоянните нападки да се оправдае най ниското финансиране на най болната държава няма как да не се получават "гафове". Изобщо много медиино коментирате. Въпроса е много сложен... както информациите са манипулирани ... така и коментариите са от пропагандирани мозъци....!!

Добави коментар

Водещи новини