Измамник взел 50 000 лв. по схемата "лечение на дете сирак"

  • 23 август 2011 14:23

  • 2383
  • 2
Измамник взел 50 000 лв. по схемата "лечение на дете сирак"
© Булфото

Полицаи са задържали измамник в столицата. През годините мошеникът успял да се обогати с 50 000 лв. по схемата „лечение на дете-сирак”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

30-годишен, извършил измами за около 50 000 лева, е задържан от служители на Второ РУП. Арестуван е при поредна измама на 11 август. Сигнал за предстоящия опит подал собственик на строителна фирма. Той съобщил, че А.С. му се обадил от името на негов познат, който живее в провинцията, с молба да дари 450 лева за лечение на дете-сирак.

Предприемачът бил склонен да откликне, но решил да се чуе с приятеля си, за да научи повече за болното дете и какво лечение му предстои. Изненадал се от отговора - човекът за първи път чувал за такава случка. Така измамата била разкрита. Готовият да стори добро не се поколебал да позвъни в полицията и продължил комуникацията с мошеника, като оставил впечатление у него, че нищо не подозира. Постепенно в разговорите се стигнало до уговаряне на ден и час за среща. След дни 30-годишният А.С. е задържан докато получавал парите.

Изяснено е, че той е осъждан за имами. По време на разследването криминалистите установили, че действал по тази схема от 2009 г. Предварително се информирал за фирмите и по-рядко – за отделни личности, към които ще се насочи. След проучването в интернет за познанствата и контактите им, се свързвал с „избраниците” по телефона или писмено – по факс или електронна поща. Най-често се представял, че познава и звъни от името на човек, с когото бъдещите му дарители са в делови или близки отношения.

Според събраните данни за предполагаемите възможности на бъдещата жертва, в молбите за помощ той искал суми от 400 до 7000 лева, за да получи поне част от тях. Посочвал и своя банкова сметка, в която да бъдат приведени парите „за лечение”. В редки случаи посещавал лично офисите на фирмите. Свързвал се от различни столични клубове и не оставял личен телефон. Понякога сам се представял за дарител, който набира още „последователи”.

Досега криминалистите са изяснили случаи на получени суми са от 50 до 700 лева.

В хода на разследването на престъпната му практика, полицаите открили тефтер с данни на различни фирми и хора, телефони за връзка с тях. Досега са установени около 30 подобни случая, освен в столицата и в Ямбол, Варна, Бургас, като са атакувани основно фирми.

Столичната полиция призовава, при съмнение за измама по подобна схема, пострадалите да позвънят на тел. 9820828 или 9820789.

Последвайте канала на

2383 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Адриана

2011.08.24 | 08:24

1
После как да имаш доверие за подобни каузи? Само едно не мога да си обесня- как е спял нощем,въпросния нещастник? Да, такива хора няма съвест, но все пак..... :(
съвест

2011.08.24 | 08:24

2
"Съвест" е думичка, която през 1989г беше официаллно заменена от думичката "Печалба". Адирна- заради такива "Заспали" субекти като тебе държавата е на това дередже. Последните 20 години къде си ги прекарала- в прещера?

Добави коментар

Водещи новини