Монтьори тарашат катализаторите от коли на клиенти

  • 08 август 2011 07:42

  • 1730
  • 0
Монтьори тарашат катализаторите от коли на клиенти
© Булфото

Крадци и съмнителни автомонтьори си съперничат в кражбите на катализатори от автомобилите на гражданите, предупреждават полицаи, съобщава в. Новинар".

Освен автоджамбазите, които отдавна са запознати със съдържанието на катализаторите, в което има около 9 грама платина, вече с това се занимават и десетки недоброжелателни майстори на автомобили. Внимавайте къде си давате колите за ремонт, защото има опасност да ви издънят катализатора и пак да го монтират, като си прибират платината от него.

Все по-често съмнителните автомонтьори лъжели клиентите си, че катализаторите на автомобилите им са за смяна и така тарашели скъпото им съдържание. Новата тенденция, от която са пропищели и собствениците на фирми, които отдават коли под наем, е да им се връщат возилата именно без тази част.

Набезите от крадци стават най-често с обикновени ВИК инструменти или с диамантени въжета. Крадените части се продават в пунктовете за вторични суровини по около 300 лв. В интернет обаче гъмжи от обяви, които предлагат цени за катализатор от 40 до 1000 лв. Клиенти с прерязани гърнета все по-често посещавали и застрахователните компании. Извличането на платината е изключително трудно, затова катализаторите се препродават на специалисти в областта.

„Търговията върви. Хората сами си свалят катализаторите. Първо, че никой не проверява имаш ли или не катализатор и второ, защото когато го нямаш ти пада разходът на колата", обясни търговец, който изкупува въпросната част. На мястото на катализатора шофьорите сами искали от автомонтьорите да поставят т. нар. резонаторно гърне.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини