Цветлин Йовчев: Протестите са израз на криза в обществото

  • 17 юли 2013 13:39

  • 4831
  • 21
Цветлин Йовчев: Протестите са израз на криза в обществото
©

Никога по никакъв повод не съм изразявал становище и не съм подкрепял тезата, че имаме разрастващи се протести в България. Никога не съм твърдял, че в правителството имаме план за справяне с протестите.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола на пресконференция, по повод негово интервю за BBC. Протестите са израз на криза в обществото. За решаването на тази криза, са необходими всички институции в България. Както хората, които протестират, така и тези, които не протестират, трябва да видят пътя на решаване на своите проблеми, обясни Йовчев. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който, хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания, каза още той. 

За днешната пресконференция министър Йовчев разкри: „Целта е да представим конкретно изпълнение на мерки на програмата на МВР. Ще представим работещата интерактивна карта на престъпността, която представлява визуализирана карта на престъпността и позволява много по-големи възможности за осъществяване на контрол. Ще представим и GPS система за контрол на патрулите. Ще представим и критериите, по който ще оценяваме дейността на Областните дирекции на МВР”.

Разработена е интерактивна карта, която предоставя възможност да се види концентрацията на престъпленията в страната, това допълни директорът на Дирекция “Координация и информационно-аналитична дейност комисар Николай Крушков. Най-много престъпления за първото шестмесечие на 2013 г. са регистрирани на територията на СДВР - 17 318. На картата се виждат с по-тъмен цвят местата, където е най-концентрирана престъпната дейност. Картата дава изключително големи възможности за планиране на патрулно-постовата дейност. Министърът на вътрешните работи разпореди и планирането на патрулно-постовата дейност по тази интерактивна карта. Картата позволява и противодействия на нарушенията на обществения ред, обясни той.

На картата се отбелязва и концентрацията на престъпната дейност, според тъмната и светлата част на деня. Това позволява гъвкавото управление на нарядите и тяхното ефективно инструктиране. Системата позволява определяне на маршрута на патрулно-постовата дейност и маршрута на нарядите, посочи Крушков. Контролът на патрулно-постовата дейност се осъществява чрез технически контрол на нарядите, както и функционален и организационен контрол на нарядите. Контролът се допълва от информационна карта на наряда въведена от месец март 2013 г. – това са документите, които нарядът попълва преди, по време на и след края на своята дейност. Попълването на тези карти подобрява организационно дейността и дава възможност за по-добър контрол. Съставени са и критерии и показатели, чрез които ще се осъществява резултатността и оценката на СДВР и ОДМВР – показателите са резултатност на оперативно-издирвателната дейност, резултатност на охранителната дейност и резултатност на разследването, каза още Крушков.

Информационната система за позициониране на автопатрулите в МВР позволява да бъдат зададени броят, статусът, движението на съответния автопатрул, каза директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“  комисар Иван Димитров. Контролът на маршрутите на патрулите също е част от тази система. Контрол на изпълнението на задачите се постига с реализиране на съответните показатели, които могат да бъдат заложени в системата. Системата следи за количеството гориво в резервоара. От една патрулираща кола, данните постъпват в сървърите, които са инсталирани в МВР. Работните места са два типа – диспечерски, от които става задаването на параметри, и операторски, от които се контролират параметрите и се следи какво се случва с групата патрули, за които отговаря. При направен план за действие, маршрутът е зададен на съответното операторско място и може да се реагира, като се изпрати най-близкият автомобил, обясни Димитров.

В системата е заложена възможност за отчитане на пробега на атвопатрулите. Отчитането на средната максимална скорост, количеството на гориво също са от параметрите, които се залагат за контрол на патрулно-постовата дейност. Всички тези параметри са дефинирани с възможността за алармени събития, които могат да се изпращат до диспечерите и така се гарантира това, че те ще бъдат обработени, посочи още комисар Димитров. Като предстоящи задачи той посочи – инсталиране на GPS устройства в определените за това автомобили, по определен график, оптимизиране на нормативната база за работа на системата до 3 месеца, както и обучение на служителите в срок до един месец, каза още комисар Димитров.

И двамата кандидати за председатели на ДАНС са професионалисти. Решението за издигането на кандидатурата ще е работа на министър-председателя. Според мен в ДАНС има достатъчно добре подготвени кадри, обяви още Йовчев. Той отказа да коментира темата за трагедията в мина Ораново, защото не е достатъчно запознат е темата. Изказвам съболезнованията си на близките на жертвите. В рудника са ставали много нарушения, но специално аз не съм запознат и не мога да коментирам, каза Йовчев. Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална и няма промяна. Имаме следи, които водят към "Хизбулла". В периода, в който аз съм министър, има получена и допълнителна информация, която води към тази насока, обясни Йовчев. В детайли не мога да навляза, води се следствие. Няма съмнение по това кой е извършителят, не е ясно само самоличността, каза още министър Йовчев.

Министерството на вътрешните работи ще издържи, и ще продължава да изпълнява функциите си по закон. Намерено е решение за набавяне на допълнителни средства за заплащане на служителите, които изпълняват извънреден труд, каза още Йовчев. Част от средствата се намират от преструктуриране на бюджета на министерството, а другата част са от държавния бюджет. Има заповед за създадени работни групи за оптимизиране на ресурсите. С по-ефективно управление на ресурсите, имаме резерви и съм убеден, че ще можем да реализираме една икономия от поне 15%, обясни той.

Ще предоставим статистките за СРС-тата, които се използват в момента. Ако СРС-тата са под контрол на едно звено, това дава възможност колкото и добре да е изградена системата, да се образува един кръг от хора, които са недосегаеми. В МВР има достатъчно ресурси, и ще се организира ефективно противодействие на престъпността. В закона за СРС е заложена опция, когато се попълват искания за СРС, да се изисква подпис на орган – технически изпълнител. Иначе се получава така, че претоварваме системата с прекомерни искания за използване на СРС; получава се така че претоварваме и системата и служители, посочи министър Йовчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4831 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
старшината

2013.07.18 | 13:18

21
КОСТОВИСЧЕТА И ГЕРБЕРЧЕТА ВИЕ БЯХТЕ ДО ТУКА -------СКОРО ВОЛЕН СИДЕРОВ ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕ ИГРАТА .

2013.07.18 | 13:18

20
ВОЛЕН СКОРО НЯМА ДА ГО ИМА В ПАРЛАМЕНТА.

2013.07.18 | 13:18

19
Лумпен ходи си вземай парчето пица 10 лв. и дръж пластмасовата маса над Сидероглу да го пазиш от народната любов.
ДО МИНИСТЪРА

2013.07.18 | 13:17

18
МАЛОУМЕН МИНИСТЪР. ПО МАЛОУМЕН ОТ ТОЗИ СМЕ НЯМАЛИ. СЪСИПАХА ДЪРЖАВНОСТТА. НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ИГРАЕ СОПАТА ПО ТЕЗИ НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ЙОВЧЕВ,СРАМ НЯМАШ ЛИ. НЕ ВИЖДАШ ЛИ ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХТЕ? И ИМАШ НАГЛОСТА ДА ГОВОРИШ ЗА ПЛАНОВЕ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА. КРИЗАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ НА МОМЕНТА В КОЙТО СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА. ВИЕ ОПОЗОРИХТЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА. ВИЕ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ. ТРЯБВА ДА ВИ ИЗМЕТЕМ .ОСТАВКА ИДИОТИ НАГЛИ !

2013.07.18 | 13:17

17
Все по-трудно ми е да разбера упорството на правителството. Ако наистина иска разрешение на кризата, това е много лесно. Една оставка - нормален акт за демократична държава. Нито ще е първото, нито последното правителство в света, което си подава оставката. Как може да е готово да тежи на съвестта му, ако се случи някакъв сблъсък? На кого му е необходим. Веднага след оставката, напрежението ще спадне и могат да се търсят хиляди решения. Едно служебно правителство може да се занимава с неотложните неща. Може да се промени изборния кодекс, може да се определи разумна дата за избори. Толкова много пътища има и ще бъдат защитени интересите на всички, защото каквото би могъл да направи Орешарски, би могъл и друг, без да тегнат разни идиотски назначения.

2013.07.18 | 13:17

16
Има протести - има криза. Няма протести - няма криза. Вашта мама комунистическа!

2013.07.18 | 13:17

15
OSTAVKA PRESTAPNICI O S T A V K A ne se opitvaite da okarvavite SOFIIA policaite niama da ispalnet protivonarodni zapovedi OSTAVKA STIGA MAGARII omraznahte ni nervite sa opanati do posledno
ДО МИНИСТЪРА

2013.07.18 | 13:17

14
МАЛОУМЕН МИНИСТЪР. ПО МАЛОУМЕН ОТ ТОЗИ СМЕ НЯМАЛИ. СЪСИПАХА ДЪРЖАВНОСТТА. НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ИГРАЕ СОПАТА ПО ТЕЗИ НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ. ЙОВЧЕВ,СРАМ НЯМАШ ЛИ. НЕ ВИЖДАШ ЛИ ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХТЕ? И ИМАШ НАГЛОСТА ДА ГОВОРИШ ЗА ПЛАНОВЕ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА. КРИЗАТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ НА МОМЕНТА В КОЙТО СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКАТА. ВИЕ ОПОЗОРИХТЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА. ВИЕ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ. ТРЯБВА ДА ВИ ИЗМЕТЕМ .ОСТАВКА ИДИОТИ НАГЛИ !
kork

2013.07.18 | 08:25

13
то протестите вече са хепънинзи - хората се събират да се видят с приятели, а и да вземат някой лев от ГЕРБ, които още имали пари за раздаване.

2013.07.17 | 15:48

5
хепънинЗи...боже колко мъка има по този свят, боже. Да бе, така е. хепънинЗи са. И докато си говорят с приятели някак между другото искат оставката на правителството. 34 дни срещи с приятели, 34 дни искат оставката на правителството..

2013.07.18 | 02:40

12
ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ТАЗИ КРИЗА, ПОДАЙТЕ ОСТАВКА И СИ ИДЕТЕ. КРИЗАТА ЩЕ СВЪРШИ, КОГАТО ВИЕ СЕ ОТТЕГЛИТЕ И КОГАТО СЕ ПРОВЕДАТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ И СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ, А НЕ ЗА ПУТИН.

2013.07.18 | 02:40

11
Протестите другарю са да се махате ..... манилутивната ,глуха червена сган да се разкара.

2013.07.18 | 02:40

10
Овчев е просто кариерист вкопчил се за поста, който знае че няма бъдеще.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини