Съдът отказа предсрочно освобождаване на един от убийците от дискотека "Амнезия"

  • 22 март 2023 13:57

  • 900
  • 0
Съдът отказа предсрочно освобождаване на един от убийците от дискотека "Амнезия"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Един от тримата, осъдени за убийството на студента Стоян Балтов преди 15 г., поиска да излезе предсрочно на свобода. Софийски градски съд, обаче, не уважи молбата на 40-годишния Александър Данаилов.

Студентът по медицина бе пребит от бой в нощта на 5 декември 2008 г. пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентски град с множество ритници в областта на главата и шията. Първокурсникът от Сливен и негови приятели излизат от дискотеката и на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

Родителите на убития пред дискотека Стоян Балтов осъдиха прокуратура

За убийството са обвинени Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Тримата са осъдени на по 18 г. затвор за убийство с особена жестокост и по хулигански подбуди, но се оказа, че последните двама не са в страната, избягали са и се укриват. Вили Георгиев бе задържан в ЮАР, но после освободен. Така в затвора влиза само Данаилов, който е извършил престъплението под въздействието на алкохол.

Той започва да изтърпява присъдата си през декември 2014 г., при първоначален "строг режим", заменен 4 г. по-късно на "общ режим", а от юни 2021 г. е в Затворническо общежитие от открит тип. По време на делото по неговото искане за условно предсрочно освобождаване става ясно, че той е награждаван и трудово ангажиран. От справката за съдимост пък е ясно, че освен присъдата за убийството има и още четири други предишни.

Задържаният в ЮАР убиец на студента Стоян Балтов се препитавал като докер

Досега е изтърпял малко над 9 години затвор и от работа около 3 години, остават му 5 години и 7 месеца. Съдът обаче е категоричен, че макар да е изтърпял повече от една втора от наложеното му наказание, не са налице безспорни доказателства, че той реално се е поправил. "Може да се приеме, че е личност, която в условията на затвора демонстрира сравнително добро поведение, но извън охраняемата среда упорито води един престъпен начин на живот", мотивират се магистратите и му отказват предсрочно освобождаване.

Решението не е окончателно и може да се обжалва, пише "24 часа".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини