Осъдиха собственик на стара къща, срутила се и убила майстор в Родопите

  • 22 ноември 2022 14:31

  • 1168
  • 0
Осъдиха собственик на стара къща, срутила се и убила майстор в Родопите
© Pixabay

Осем месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок получи от Окръжния съд в Смолян 56-годишният Д.И.А. от доспатското село Късак, заради загинал при ремонт негов съселянин. Майсторът Идрис Ходжев загина през януари м.г., след като беше затиснат от отломки при внезапно срутване на част от къщата.

Ходжев помагал на собственика. Целта е била да се махне гредореда на старата къща и на негово място да се излее стоманено бетонна плоча. При срутването собственикът на къщата също бил там, но оцелял по чудо. Той и двамата му сина не пострадали, оказали се в ниша при тоалетната.

В съдебна зала стопанинът на къщата заявява, че съжалява за случилото се.

Починалият се занимавал от дълго време със строителство. Семеен е, има син, дъщеря и внуци.

Майстор пострадал при срутване на стена на къща във Вълчедръм

Магистратите признаха за виновен стопанина на дома, че като инвеститор на реконструкцията на къщата си не е спазил изискванията за здравословните и безопасни условия на труд и не е осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин. Съдът постанови присъдата по съкратеното съдебно следствие и призна, че смъртта е причинена по непредпазливост на работника, още повече, че стопанинът е направил всичко възможно да го спаси след инцидента.

Цветелина Кирилова
1168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини