Питбул разкъса пинчер в столичния квартал Изгрев

Питбул разкъса пинчер в градинка в столичния квартал Изгрев. За това разказа читател на Novini.bg. Според него агресивен питбул нападнал мъж и двете му кучета, порода пинчер, като за едно от тях инцидентът бил с фатален край. Подавани са сигнали срещу собствениците на агресивното куче, но те за сега са игнорирани.

Вижте цялата история:

Действието се развива в столичния квартал Изгрев. Става дума за една обикновена битова история, касаеща пинчер, питбул и неговите стопани (млад „батка“ и откачения му баща). За жалост първият участник в разказа вече не е сред нас – пинчерчето Роби си замина разкъсано от обучен да убива, озлобен питбул. Питбул, който вместо да бъде възпиран от собственика си, бива окуражаван да пролива кръв.

Ще се върна назад във времето, защото докато си мислех за Роби някои епизодични спомени изплуваха. Помня когато младежът с питбула, днес професионален или мераклия ММА боец, беше още дете. Един ден на междублоковата площадка го заварих да налага с огромна злоба друго дете, което на практика отдавна бе безпомощно. Аз също не съм светец, бил съм се безброй пъти с приятели, съученици и други. Но особеното в онзи случай бе, че до двете деца стоеше бащата на К., който яростно окуражаваше сина си. Бащината гордост личеше по лицето му. Тръгнах да разтървавам децата. Не се наложи, тъй като бащата И.П., вероятно засрамен или по-скоро притеснен от появата ми, издаде команда боят да бъде прекратен.

От тогава минаха около 20 години. В този интервал от време нямам други спомени от К. Но баща му виждам почти ежедневно по улиците на квартала, в гората, в центъра и къде ли още не. Говори се, че бил доносник. Може би са квартални слухове, а и да е вярно, няма пряко отношение към случая с Роби. Но когато го видях за пръв път с куче си казах именно това – сега вече ще имаш добро оправдание за постоянното ти мотаене, зяпане и слухтене из квартала. Поотклоних се от темата, извинете за което. Но ми се стори удачно да поставя случката в контекст. Сякаш имам някакво подсъзнателно желание да намеря оправдание както за К. (младежа, обучил питбула да убива), така и за самия питбул – и двамата резултат от един определен възпитателен модел. Защото в началото на тази верига стои бащата – човекът, разхождал кучето в трагичния ден.

Впрочем като че ли няма нужда да разказвам самата история...всеки отдавна се е сетил каква е тя. Малък пинчер ходи по тротоара, изскача питбул (разбира се без повод и намордник), захапва го, отнася го в гората. Опитите да бъде спасен са напразни... Е, ето все пак и един детайл, който ми изглежда показателен. Докато стопанина на пинчера се опитва да извади от устата на питбула малкото животно, г-н И. П. казва „Не ми удряй кучето, ей“. Самият той не прави каквото и да е усилие да спре машината си за убиване. Точно обратното…

Ето и един друг спомен. Веднъж имах кратък разговор със стопанина на Роби. Може би беше преди година. Пинчерите са общо два...извинете...пинчерите бяха общо два. Томи вече ще се разхожда сам. Та, попитах го защо единия води на повод, а другия е пуснал свободно, визирайки заплахата от автомобили. Отговори ми, че Роби е послушен и е научен да се пази. Загледах се и действително видях как се спря с наближаването на кръстовището, изчака своя стопанин, и пресякоха заедно. Уви, заплахата от колите беше предвидена, но тази от питбула Мастер - не.

Целият квартал познава „родителите“ на Роби. Вероятно защото работят в същия този квартал, вероятно защото мнозина разхождат кучетата си с тях, вероятно и поради тяхната специфична порода - хора добряци, позитивисти, вечно усмихнати. Хора, които намираха малките удоволствия на живота в разходката в края на работния ден с техните „пиленца“, както съм чувал да ги наричат. От „инцидента“ (събота вечер) насам минаха няколко дни. И когато снощи видях стопанина на жертвата, не успях да обеля дори дума. Защото се сблъсках с празния поглед на изгубения смисъл. Познавам този поглед и пред него оставам ням. Роби няма да се върне. Мога само да се надявам тези хора да си върнат смисъла. Вероятно за мнозина е просто едно кученце. Но в действителност е много повече от това. Колко жалко, че в едно и също общество се налага да съжителстват тези две реалности – едната на добряците, усмихнатите стопани на Роби, а другата – реалността на К. – възпитателя на кучета убийци, неговия ментално болен баща и питбула Мастер!

Коментари

 1. 2019.09.06 | 08:33

  В Германия собственика на куче носи отговорност за действията му - приема се, че той е допуснал действието и отговаря за него, все едно той го е извършил. А тук всякакви малоумни психопати отглеждат агресивни породи, реализирайки чрез тях собствената си нищожност. То не бяха Питбул, Кане корсо, Алабай и още много други - и всички все едни добрички, умнички. А да гледаш как една 50 кг. силиконова дювойка се вее на повода, подмятана от Кавказка овчарка като л...но на вятър със сигурност не всява успокоение сред нормалните хора по улиците. Отделен е въпроса какво би могъл да направи богато татуирания батка с поглед на медуза, когато собствения му питбул му увисне на топките - а това е неизбежно в крайна сметка.

 2. 2019.09.04 | 18:28

  В целия разказ ако има 20% истина е добре,другото е лъжа и измислица от невярно анонимно твърдение.....

  1. 2019.09.06 | 08:17

   Така е - всъщност, пинчера Роби напада питбула и го хапе за удоволствие, след което се самоубива от яд, че не го в довършил. А собствениците на питбули са все високоинтелегентни и некомплексирани същества, превъзхождани умствено само от любимците си. Затова и никой не иска да има вземане - даване с тях, че може да се налага да спори с кучетата им.

  2. 2019.09.04 | 19:22

   Преди да се уверите дали е истина или лъжа - не изказвайте мнение, Georgi !

   .....човек от квартала

 3. 2019.09.04 | 10:38

  Не го мислете Роби. Така или иначе нашия свят е отвратителен и не заслужаваме домашните си любимци. А колкото до питбула скоро ще го срещна с Роби макар че ако има кучешки рай едва ли ще са на едно място. И повярвайте ми ако питбула има късмет ще го пратя във вечните ловни полета с господаря му.

  1. 2019.09.05 | 01:13

   писна ми от всяване на омраза срещу породата, когато хъски или лабрадор нападнат друго куче не е новина но ако е питбул веднага се пишат статии, не може да съдите животните по породата както не може да съдите хората по расата, всеки се държи както са го възпитали за съжаление повечето от вас са ограничени

  2. 2019.09.04 | 15:48

   Бай Ганьо.

 4. 2019.09.04 | 10:17

  Затвор за собственика на питбула!!! На местото на кученцето ,ако беше дете .....? Какво правим???

  1. 2019.09.04 | 15:50

   Безотговорни хора не бива да гледат никакво животно! Затвор и много солена глоба, да е за назидание на други изроди 'дето превръщат добри същества в озлобени убийци.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално 18+

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет