Шефът на "Сиела Норма": Принтерите за изборите не се захранват с правилна хартия

  • 13 септември 2024 21:08

  • 423
  • 1
Шефът на "Сиела Норма": Принтерите за изборите не се захранват с правилна хартия
© Bulphoto (архив)

С машините няма проблем, със софтуера няма проблем, това са най-добрите машини и най-добрия софтуер в света. Доказано е, че подобни машини и софтуер се ползват в най-богатите държави, като например САЩ. Има дребни проблеми, които се появиха откакто ние престанахме да доставяме хартиените ролки. До 1% от машините създават проблеми, но е добре да се решат, аз съм перфекционист. Последния път, когато ние доставяхме хартията, имаше две машини от над 10 000, което е стотни проценти. Така че увеличението 50 пъти на проблемите, е индикация, че има проблем с хартията. Това каза директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му хартията, която те са доставяли, е била 3,5 пъти по-евтина.

"Трябва да се търси решение на проблема, а не да се обсъжда дали слънчевите изригвания или нещо друго влияят. Машините са собственост на ЦИК и не са променяни, софтуерът е собственост на ЦИК и в тази част не е променян никога. Ние правим приложението, с което се гласува, ние не създаваме нови операционни системи, не произвеждаме нови принтери", допълни Тодоров за Bulgaria ON AIR.

„Сиела норма“ е единственият кандидат по обявената обществената поръчка за обезпечаване на машинното гласуване

Той е на мнение, че дори един производител не може да произведе една и съща хартия.

"Хартията първите 2 пъти беше с грешен диаметър на ролката - двойно по-голям, това създава едни вибрации, които при дърпането на хартията тя не върви равномерно, а се събира, после се изпъва наобратно. Сега диаметърът е верен, само че тази шпула е от много пластичен материал, деформира се и ролките не са кръгли. Не е лошо да се даде на някоя световна лаборатория, България не е производител на хартия", подчерта директорът на "Сиела Норма".

Според него българските лаборатории нямат богат опит.

"Най-добре лаборатория от Тайван, защото там са произведени принтерите. Те наистина могат да оценят дали тази хартия съответства на спецификациите на принтерите. С тази хартия 3 пъти правим избори и броят на проблемните машини се увеличава, първо бяха 60, а на втория вот - 100. Проблемът е, че и самите принтери започват да се повреждат с времето, а производителят на принтерите изпрати писмо до ЦИК, в което заяви, че няма да поддържа гаранция за принтерите, защото те не се захранват с правилна хартия", поясни Веселин Тодоров.

А софтуерът няма да се надгражда.

Попитан защо хората нямат доверие в машините, той отговори: "Имам чувството, че повечето партии държат да падне доверието, те не изграждат и особено доверие в хартиените бюлетини. Не вярвам, че някой казва, че там всичко е перфектно. Няма никаква обективна причина за това недоверие. Машините са толкова по-надеждни от хартията, че дори не може да се сравни".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.13 | 21:19

1
Тия машини да си ги набуташ в миризливия г.з,измамник и крадец.

Добави коментар

Водещи новини