Нови избори в Малорад – сменен ли е съставът на скандалната комисия

  • 23 юни 2024 08:37

  • 873
  • 2
Нови избори в Малорад – сменен ли е съставът на скандалната комисия
© БТВ

На много места в страната днес се провеждат частични избори за кметове и съветници. В село Малорад отново трябва да се ходи до урните заради закононарушение с дописване на бюлетини на местния вот през есента пред очите на цяла България.

„Угаси го тоя пустиняк, да го не угася язе, Така, тука сме си наши момчета, щете ли да помогнем на некой - на Мартин, на баче Цено, да им ги направим преференциите, да имаме наши ора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията, какво кажете“, се чу на записи от видеонаблюдението, които се появиха през есента на 2023 година.

Частични местни избори на места у нас

След края на изборния ден през октомври  в пета секция се договарят как да увеличат преференциите на трима от кандидатите за съветници, все от Малорад – за да бъде селското представителство в общинския съвет на Борован повече от солидно.

„Примерно Мартин има едно и му е празна, да се попълни. Аз моята работа съм си свършил, ако щете, щете, отивам и си легам“, се чува още в записа, пише БТВ.

На изборите по малорадски се вижда как  председателката на комисията дописва преференции за бившия кмет на селото Цено Цоловски, докато видеонаблюдението е фокусирано върху нея.

„Спри, спри, спри… пак е нещо“, казва гласът в записа.

Изборите в Малорад: „Баче Цено“ още смята, че нищо кой знае какво не е станало

Две съдебни инстанции се произнесоха – така не може и изпратиха не само Малорад, но и  община на поправителен. А хората, уморени от избори, се чудят дали да гласуват.

„Да, прочухме се с всичко, нашето село по принцип се прочува с всичко, но с изборите най-вече напоследък.  То затова сме на това положение, защото всичко е фалшиво тука. За кого да гласувам - всичко е лъжа. Пълна глупост и простотия. Гледа ги цяла България, че правят нарушение. Има ли санкции за това – не“, коментира Пенка Марковска.

Двама от членовете на комисията са обвиняеми, но присъди все още няма.

„Това не е умишлено направено, не мога нищо да кажа, това е чиста глупост“, казва Соня Михайлова.

„То всеки човек прави грешка, няма такъв безгрешен“, смята Митко Младенов. “Много деликатен въпрос, защото това е истината за изборите в цяла България и в един момент всички останаха учудени. Ами представяте ли си преди какво е било, когато не го е имало това видеонаблюдение“, коментира Даниел Димитров.

Кметът на селото се надява този път гафове да няма. Скандалната комисия е с почти изцяло подменен състав. С изключение на един човек.

„В пета секция имаше едно момиче, което беше предния път, когато касираха изборите, не са наказали до ден-днешен никой от тази секция. И сега една от тях на предишните избори онзи ден беше пак в комисията в пета секция. Тя твърди, че не е видяла нищо и не е чула - глупости, глупости, то ни видя цяла България“, коментира Иво Иванов, кмет на село Малорад.

“Нямам причина да се откажа, не съм направила нищо незаконно - нямаше ме, бях до тоалетна. Aз нищо не съм видяла в случая, след като разбрах, бях потресена”, коментира Ивалина Малджанска, член на СИК.

Заради скандала мнозина се двоумят да стигат ли до урните. Но други са убедени.

„Затова ще се гласува наново, за да може да се изберат по-правилните хора и по-правилните работи“, казва Митко Младенов.

Кои ще са правилните хора, предстои да видим. Известният като Баче Цено бивш кмет на селото заради скандала не се е кандидатирал отново, но Боби и Мартин – остават в играта. А днес Хасково избира нов Общински съвет. До тук се стигна, след като съдът касира изборите от октомври миналата година. Това се случи заради установена при повторното преброяване на бюлетините разлика между пуснати и отчетени гласове. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
873 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.23 | 12:37

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
kapa

2024.06.23 | 10:33

1
Bai Ganio e bezsmarten.Za sazalenie.

Добави коментар

Водещи новини