Милен Керемедчиев: На евроизборите избиха процеси, които бяха арогантно пренебрегвани

  • 11 юни 2024 09:47

  • 1037
  • 3
Милен Керемедчиев: На евроизборите избиха процеси, които бяха арогантно пренебрегвани
© Фейсбук

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки. Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори."

Този прочит на отминалия вот за ЕП и резултатите от тях направи пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Темата "Сигурност" включва и антимигрантската реторика. Това ще бъде една от водещите теми, която ще събере най-много подкрепа. Много е вероятно да има все повече гласове за създаване на еврокомисар по отбраната и за единна отбранителна политика, смята Керемедчиев.

Подкрепата към Украйна започва да ерозира, отчита той.

Преди асамблеята на НАТО у нас: Има ли заплахи за страната ни

България отслабва своята позиция като външнополитическа сила и изглежда като страна, която би могла да се поддаде на натиск от когото и да е. Тази тенденция трябва да бъде прекратена, защото в следващите години в ЕС ще ври и кипи, коментира Милен Керемедчиев в предаването "Преди всички".

Относно избора на ново ръководство на Европейската комисия бившият заместник-министър на външните работи прогнозира, че ще има сериозна атака срещу Фон дер Лайен и предстоят тежки преговори за новия състав на ЕК.

"Не смятам, че нейната позиция е бетонирана. ЕС под нейно ръководство започна да изостава от другите водещи икономики – САЩ и Китай. Европа в момента има много да догонва. Политиката беше Европа да си плаща за своето охолство – на Турция за опазване на границите, на Египет за връщане на мигранти, на САЩ за отбрана, на Русия за енергетика. Всичко това вече се вижда, че трябва да се прекрати и Европа трябва да започне да се отбранява сама, да бъде икономически много по-конкурентна и енергийно много по-независима."

Решението на френския президент Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни избори според Керемедчиев е "много рисков ход".

"Видя се, че френските гласоподаватели не подкрепят тази политика на ястреб, която Франция имаше, тази реторика да се изпращат войски в Украйна, за да се бият срещу Русия. Явно политиката, която г-жа Льо Пен поддържа, намира много по-активна почва сред французите. Има сериозно сблъскване между политиките на Макрон и на Льо Пен и явно Льо Пен в момента печели повече."

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1037 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.11 | 13:14

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.11 | 10:18

1
Подкрепа за войната отдавна няма, нея я подкрепят не повече от 20 политици.

2024.06.11 | 10:39

2
И ибания форумен ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-КАТИЛА.

Добави коментар

Водещи новини