Росица Матева от ЦИК обяснява защо отново има много грешки в протоколите: Законодателят да предприеме действия

  • 10 юни 2024 14:27

  • 1574
  • 3
Росица Матева от ЦИК обяснява защо отново има много грешки в протоколите: Законодателят да предприеме действия
© Фейсбук

Окончателният брой машини, с които не е гласувано, е 148. 134 от тях са в страната, 14 - извън, обяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 886

"В ЦИК вчера окончателно са обработени 106 жалби и сигнали. Те най-вече касаеха гласуването с машини, които отпечатват бюлетини, от които не се установява начинът на гласуване, но тези избиратели са гласували с хартиени бюлетини", добави тя. 

Избирателната активност към 20.00 ч. ще бъде обявена на страницата на ЦИК, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%, стана ясно от думите на Матева. 

Въпреки обученията - същите грешки: повече от половината предадени протоколи в „Арена София“ са сбъркани

"Към 14.00 ч. са обработени 85,14% от протоколите на СИК в РИК. Вече всички СИК извън страната са поети в ЦИК. Данните извън страната са обработени на 100%. До 12-ти юни трябва да обявим резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите, на 13-ти - получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители за българския парламент", увери заместник-председателят на ЦИК.

Имената на българските евродепутати ще станат ясни на 14-ти юни, а тези на народните представители - на 16-ти.

ЦИК дава по 25 лв. бонус на членовете на СИК с вярно попълнени протоколи

"В крайна сметка, доста от членовете на секционните избирателни комисии, които са преминали обучение, бяха сменени преди изборния ден. Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК е направила предложения в тази връзка в няколко свои доклада. От протоколите извън страната повечето грешки се състояха на несъответствие на преференциите с действителните гласове на партиите. Много често се пропуска, когато не е подадена преференция, да се запишат в полето без преференции съответният брой, за да съвпаднат контролите между гласувалите за партията или коалицията и съответно подалите преференции", коментира още Росица Матева. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1574 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????!!!

2024.06.10 | 15:51

3
Ама, как ЗАЩО?! Че, КАК иначе ШАЙКАТА ОПГ"герб" ще "СПЕЧЕЛИ"???? КАК???? И, защо след " изборите" да говорим за УЙДОРМИТЕ и КРАЖБИТЕ на ШАЙКАТА ОПГ"герб",като може да се ЗАНИМАВАМЕ със СГРЕШЕНИ протоколи, не включени машини и т. н.?!

2024.06.10 | 15:44

2
А КОГА МЕЧ ПРЕМИНАВА 4% И ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА?

2024.06.10 | 15:25

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини