В една секция в Каварна е преустановено машинното гласуване

  • 09 юни 2024 12:55

  • 129
  • 0
В една секция в Каварна е преустановено машинното гласуване
© Novini.bg/ Canva

В една секция в Каварна е преустановено машинното гласуване с решение на Районната избирателна комисия - Добрич (РИК). От публикуваното на сайта на РИК решение става известно, че е настъпила повреда в специализираното устройство за машинно гласуване. Техникът на "Сиела Норма" АД е констатирал, че проблемът не може да бъде отстранен.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 800

В секцията е преминато на гласуване с хартиени бюлетини, решението може да бъде обжалвано пред Централната избирателна комисия. 

Избирателната активност в община Каварна към 11:00 часа е 8,69 процента за народни представители и 8,23 на сто при вота за Европейски парламент. Право на глас за депутати в българския парламент в общината имат 12 331 души, а за представители на България в Европа - 12 153 души. 

РИК-Добрич е оставила без уважение сигнал, подаден от упълномощения представител на партия "Възраждане" за 8-ми МИР във връзка с това, че в една от сецкиите параванът за гласуване е твърде висок и нищо не се вижда от него. В решението на РИК е посочено, че съгласно точка 7.3 от Решение № 3279-ЕП/НС/10.05.2024г. на ЦИК параваните за гласуване с хартиена бюлетина са от плътен, непрозрачен материал (плат, велпапе, пластмаса и др.), може да бъдат настолни (върху маса, бюро и др.), с размери не по-малки от тези на параваните за машинно гласуване – ориентировъчна височина не по-малко от 60 см и ориентировъчна широчина – 80 см, или поставени на пода и с ориентировъчна височина не по-малко от 120 см. и ориентировъчна широчина – не по-малка от тази на параваните за машинно гласуване – 80 см. Във всички случаи трябва да бъде осигурено спазване на изискванията на чл. 218 Избирателния кодекс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини