Oколо 200 служители на МВР участват пряко в охраната на избирателните секции в област Търговище

  • 09 юни 2024 09:22

  • 102
  • 0
Oколо 200 служители на МВР участват пряко в охраната на избирателните секции в област Търговище
©

Oколо 200 служители на МВР участват пряко в охраната на избирателните секции в област Търговище. Денят на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители започна в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за опазване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния процес, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище Ани Кръстева. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 800

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Търговище и звената му в Районното управление (РУ) в Попово и РУ-Омуртаг в днешния изборен ден ще работят от 8:30 до 19:00 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

От началото на приема на искания за издаване на удостоверения – 4 юни, до момента в сектора и в паспортните звена в гореспоменатите две районни управления, са издадени пет удостоверения на граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, с които да упражнят правото си на глас. 

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи единствено пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден, пише БТА.

Машини за гласуване в Казанлък не пускат разписки

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия на министерството 02/90 112 98, както и на имейл izbori@mvr.bg. Сигнали за евентуални нарушения на изборното законодателство могат да се подават и на открития за целта в ОДМВР-Търговище денонощен телефон 0601/60216. 

В изборните помещения не се допускат въоръжени хора и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия, припомнят от ОДМВР-Търговище. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини