Ива Лазарова, Обществен съвет към ЦИК: Секциите, в които няма политическа култура, са същите, които изостават в икономическите, социални и демографски показатели

  • 06 юни 2024 18:12

  • 267
  • 1
Ива Лазарова, Обществен съвет към ЦИК:  Секциите, в които няма политическа култура, са същите, които изостават в икономическите, социални и демографски показатели
© бТВ

Активната регистрация би била допълнителна стъпка и пречка пред избирателите. Ако за избирателите има още една стъпка, например да заявят, че ще гласуват, това ще намали избирателната активност. Това каза в интервю за предаването “Лице в лице” по бТВ Ива Лазарова, председател на Обществения съвет  към ЦИК.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 883

“Изборното поведение е белег на това какво очакват избирателите от конкретните формации. Има секции, в които ако на едни избори се гласува за дясна партия, само няколко месеца след по-късно - се гласува за лява. Няма характерна политическа култура и избор. Обикновено става дума за секции в малки населени места, които изостават в икономическите, социални и демографски показатели, невинаги става въпрос за купен вот”, обясни още тя. 

По думите ѝ хората гласуват под фактора страх в най-голяма степен. “Според нас, от това дали утре ще могат да се върнат на работа. Има общини, на територията на които основен работодател е местната власт или една компания, която има интерес да е на “ти” с местната администрация или други публични институции", добави Лазарова. 

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Вероятно ще се наложи ДПС да е официален партньор в следващо правителство, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ - под 10%

“В избирателните списъци са всички български граждани с валидни български документи над 18 г. Виждаме разликата между избирателите - около 400 000 души са повече в списъците за Народно събрание, отколкото за Европейски парламент, защото за да гласуват за евродепутати,  трябва да имат три месеца уседналост в държава-член на ЕС”, обясни още тя. 

Според Ива Лазарова, технологията на гласуване (машинно или с хартиена бюлетина) не влияе по никакъв начин. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
267 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.06 | 18:32

1
КАТИЛА Е ПЛАТЕН СОРОСОИДЕН ПЛЪХ. ТОВА Е МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ Е В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПАНДИЗЧИИТЕ СА СЕ ГАВРИЛИ СЕКСУАЛНО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ИЗРОД.

Добави коментар

Водещи новини