Дублират се членове на ОИК и на РИК в Благоевград, а председателят е един и същ

  • 04 юни 2024 13:29

  • 309
  • 2
Дублират се членове на ОИК и на РИК в Благоевград, а председателят е един и същ
© Булфото (архив)

Броени дни остават до изборите за национален и европейски парламент, а някои от делата за оспорване на резултатите от местните избори в област Благоевград продължават да държат в напрежение политическите сили, обществото и избирателните комисии. Интересното в областния център на Пиринско е, че част от състава на Общинската избирателна комисия е и в Районната избирателна комисия, а председателят е един и същ. Как ще съчетаят работата и в двете изборни администрации? В сряда, 5-и юни, е заседанието на Върховния административен съд по казуса с избора на кмет на Благоевград. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 883

В 9 от 14-те общини в Благоевградска област имаше оспорване на резултатите от местния вот. Повечето от жалбите бяха насочени към състава на Общинските съвети, но имаше оспорване и на кметските избори.

Вълната от дела беше очакваното следствие от работата на секционните комисии. Бум на сгрешени протоколи и масово пренебрегване на преференциалния вот на хората. Което отново поставя актуалния въпрос за подготовката на изборната администрация. Рецидивът на масови смени в състава на секционните комисии продължава и сега. Близо 50 процента от хората са подменени преди и по време на обученията, но се очаква тази тенденция да продължи, призна председателят на РИК Мартин Бусаров. Предстоящите на 9-и юни избори за представители в НС и в ЕП няма да са по-лесни от местните, предаде БНР.

Масови смени на членове на секционни комисии в Благоевград

По-интересният казус в Благоевград е, че две от делата за оспорване на местния вот не са приключили, а на 5-и юни е заседанието на ВАС по делото за избора на кмет на Благоевград.

Трима от членовете на Общинската избирателна комисия обаче са и в Районната избирателна комисия, начело с председателя и заместник-председателя. И тук формулата е две в едно. Прецедент ли е това и как ще повлияе на подготовката за предстоящите избори за национален и европейски парламент? 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тази

2024.06.04 | 17:49

2
е известна проститутка и държанка от ГРОБ

2024.06.04 | 14:55

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини