ЦИК: Имаме достатъчно време, машинен вот ще има

  • 27 май 2024 13:17

  • 259
  • 1
ЦИК: Имаме достатъчно време, машинен вот ще има
© Булфото архив

На предстоящите избори машинен вот ще има. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 854

Тя напомни, че вече приключи процедурата по удостоверяване на съответствието на машините. Това се прави, за да се гарантира максимална степен на прозрачност и че всичко, което се случва с машинното гласуване, е добре защитено, обясни Пенева и подчерта, че винаги нещата могат да се свършат още по-добре и даде някои препоръки. Но този път процедурата протече с една доста голяма степен на прозрачност, изтъкна председателят на Обществения съвет в интервю за предаването "Преди всички". 

Тя отбеляза също, че сега ситуацията е коренно различна от тази на предишните местни избори: "Имаме достатъчно време машините да бъдат инсталирани със софтуера, който беше генериран. Имаме и хеш код. Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване".

За избирателя няма да е по-сложно от всеки друг избор, на който е гласувал в предходни години, категорична бе Цветелина Пенева. По думите ѝ основният акцент е насочен към това да се обяснява на гражданите как да използват хартиената бюлетина, защото на последните местни избори процентът на недействителните бюлетини в някои общини беше смущавало висок. Неумението на гражданите да използват хартиената бюлетина, избирайки само преференция, без да маркират партия, води до голяма част от недействителните бюлетини, уточни тя и подчерта, че при машинното гласуване няма недействителни бюлетини. 

Според Стефан Манов от ЦИК основният брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателя

Пенева посочи, че в областите са изпратени машини с демонстрационен софтуер, за да може хората да се запознаят как да упражнят правото си на глас. Тя апелира хората да четат внимателно при гласуване: "Всичко е направено много лесно. Нещата не са сложни и не са по-различни от последните местни избори. Българите, които отиват да гласуват, вече са се научили да гласуват както с хартия, така и с машини и се надявам да не видим този голям брой недействителни бюлетини".

Ако един гласоподавател има право да участва само в изборите за народни представители, той има възможност да упражни правото си на глас само с хартиена бюлетина, припомни Цветелина Пенева. И обясни това с факта, че машината допуска да се гласува и на двата вида избори. 

Според нея за секционните комисии ще има затруднения и те ще бъдат в преброяването на два вида преференции. По думите ѝ това е действие, което членовете на секционните комисии не са правили досега. Ако се спазват методическите указания и се работи стегнато, ако работата бъде разпределена правилно, процесът няма да е толкова усложнен, смята тя. 

Цветелина Пенева заяви категорично, че Изборният кодекс има определени недостатъци и са необходими промени в него. Според нея трябва да се разгледа номинацията на членовете на секционните комисии. Те се назначават от парламентарно представени политически сили на квотен принцип, обясни тя и добави, че този начин се пренася и нагоре по редицата. Решенията и на районните комисии, и на ЦИК се приемат с мнозинство от 2/3, даде пример тя. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
259 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 16:18

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини