Министър Мундров: Технически проблеми с машините няма да има

  • 25 май 2024 11:19

  • 293
  • 2
Министър Мундров: Технически проблеми с машините няма да има
© Булфото, архив

Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина - 250, заяви на пресконференция служебният министър на електронното управление Валентин МундровВалентин МундровВалентин Мундров е назначен за министър на електронното управление в служебния кабинет с, предава БТА. 

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 886

Екипите на министерството приключиха необходимите дейности и проверки по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. Ръководителите на екипи ме информираха, че докладът от тяхна страна е положителен, информира Мундров. След малко започва процедурата, която се извършва от Централната избирателна комисия и е свързана с довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на 9 юни, поясни той.

Изграждането ще се извършва в контролирана среда, която е предоставена от Министерството на електронното управление. Както заявих в началото на моя мандат, ще направя всичко възможно да бъде проведен най-прозрачният и открит процес по удостоверяване на машините, посочи министърът.

Всички действия бяха публични и прозрачни, такова беше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките по удостоверяване, което беше на случаен признак и извършено от представители на медиите, отбеляза Мундров.

Той припомни, че процесът по удостоверяване можеше да се наблюдава в реално време, а за подпомагане на нашите екипи привлякохме външни експерти, за да осигурим максимално широка експертиза.

Мундров подчерта, че за първи път представители на партиите и коалициите, както и на неправителствени организации, получиха достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, както е разписано в Изборния кодекс.

Днес процедурата, която ще се извърши от ЦИК и в рамките на която ще бъде изграден доверено софтуер, който ще се инсталира на машините за вота, също ще може да се гледа в реално време от тук. След като приключат ще бъде оповестен публично т.нар. хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, обясни процесът служебният министър.

Удостоверяването на машините за вота се очаква да приключи утре

Той съобщи, че до края на деня очаква от института по стандартизация, както и от института по метрология да подпишат решението за удостоверяване на машините.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 17:27

2
❤️ Г­о­­­р­­­е­­щ­­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­ ­о­­ч­­­а­­­к­в­­­а­­­т ­-­ X­­1­­8­.­F­­­U­N

2024.05.25 | 12:19

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини