Ето коя партия има най-стабилна подкрепа

  • 08 май 2024 07:52

  • 716
  • 2
Ето коя партия има най-стабилна подкрепа
© Кадър - Нова телевизия

ДПС е най-стабилната политическа партия у нас. Тя редовно взима на избори около 400 000 гласа. Това сочат данните от провелите се през последните 10 години избори у нас. Те бяха обобщени в ефира на Нова телевизия от Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

На последните избори през април миналата година Движението има почти 350 000 гласа, тоест, тяхната подкрепа изглежда напълно стабилна предвид понижаването на избирателната активност, добави още Лазарова. 

"Наблюдава се разширяване на подкрепата за партията в Северозападна България. А именно там се наблюдава и стабилно присъствие на партия ГЕРБ, която от 2017 година до април миналата година е загубила 300 000 гласа. Все пак формацията управлява през последните 10 години, и може да се наблюдава умора у избирателите", коментира още експертката. 

"Все по-скъсана изглежда връзката между избирателите и политиците. Ако през 2017 година сме имали 3.4 милиона гласуващи, то през април миналата година броят им е намалял до 2.6. Тоест, почти милион избиратели са се отказали да участват в решаването на това, кой ще управлява държавата. Имаше парламент, чиято цел бе само да измени изборните правила", констатира Лазарова.

Ако партиите възприемат изборите като печеленето на мач с няколко мандата повече, това по никакъв начин не може да убеди избирателите да им гласуват доверие и да знаят, че те след изборите ще се върнат в районите, от които са избрани и ще решават проблеми, предупреди тя. 

"Алфа рисърч": При избори днес ГЕРБ-СДС получава 25.4% от гласовете, ПП-ДБ - 17.5%

Като причини някои партии да повишат резултатите си в Северозапада, Лазарова посочи, че в районите Видин, Враца, Монтана населението е намаляло със 70 000 души. Въпреки това, има партии, които разширяват подкрепата си, има кметове с много мандати, има големи инвестиции от европейските фондове.

"Каква е мотивацията избирателите да гласуват за една партия с години?  Мотивите може да са различни, но задължително трябва да се направи задълбочен анализ за мотивацията им", отбеляза тя. 

Все още няма никакви сигнали за натиск над избирателите, коментира Лазарова на въпрос, свързан с купуването на гласове. 

Според експерта, ако партиите не предприемат мерки, може да станем свидетели на рекордно ниска избирателна активност на предстоящите избори.

"Социологическите агенции казаха, че се очаква сравнително ниска избирателна активност. Ако формациите не се обединят в това, какво искат да се случи, така че да обединят избирателите и да ги убедят, че наистина ще работят по техните проблеми, ще станем свидетели на все по-ниска избирателна активност", предупреди Лазарова. 

Последвайте канала на

Калина Христова
716 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДПС е най-стабилната политическа

2024.05.15 | 09:13

2
МАФИЯ у нас

2024.05.08 | 10:47

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини