"Алфа рисърч": При избори днес ГЕРБ-СДС получава 25.4% от гласовете, ПП-ДБ - 17.5%

  • 08 май 2024 08:00

  • 2961
  • 16
"Алфа рисърч": При избори днес ГЕРБ-СДС получава 25.4% от гласовете, ПП-ДБ - 17.5%
© БНТ

От това как ще постъпят хората след един месец няколко основни интриги ще намерят решение. Първата е с активността и респективно с обществената легитимност, която ще имат бъдещите народни представители и евентулно бъдещото правителство, излъчено от парламента. Другата интрига, която има възможност да намери разрешение в хода на кампанията, е възможността за следващо управление, защото от това как хората гласуват ще зависи каква ще е тежестта на партиите в парламента, ще се запазили сегашната структура или ще е различна. Това заяви социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" в ефира на БНТ. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 905

Проучването оценява стартовите позиции на различните политически партии в началото на кампанията, каза още тя. 

Това, което наблюдаваме около 40% от избирателите изявяват желание да гласуват на предсрочните избори за Народно събрание. Двата вида избори събрани в едно мобилизира гласуването на евроизборите. В евроизборите право на гласуване нямат наши съграждани в страни извън ЕС. Това прави разлика от близо 5 пункта, обясни тя. 

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на влизат с очаквани позиции. Те влизат с много висока мобилизация на своите симпатизанти. ПП-ДБ влиза с по-отслабени позиции в този вот. Към момента запазват втора позиция. ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" са с изравнени позиции. Третото място е позиция, за която до последно ще има напрежение. БСП е в лек низходящ тренд, но с 8.5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея "дисиденти" в лицето на Солидарна България (2.6%) и Левицата (1.9%). "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" има шанс да бъде представена, посочи още Геновева Петрова. 

Относно Евроизборите, тя коментира: ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на ще запазят същия брой евродепутати. При ПП-ДБ се наблюдава мбилизация - 18.5%. Към този момент "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" има шанс да има три евродепутати. БСП ще е големият губещ, като най-вероятно три от неговите предишни мандати ще отидат към ПП-ДБ.

Проблемите пред страната: Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от скандали и лични обвинения, за огромното мнозинство от българските граждани тези схватки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми. Топ три на темите, за които хората искат да чуят ангажиментите на политиците в настоящата кампания са: корупция, ниски доходи, здравеопазване. Демографията, българското производство и пътната инфраструктура са следващите значими проблеми, по които избирателите очакват конкретни решения.

Данните са от последно проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 25 април - 2 май, реализирано със собствени средства сред 1000 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Последвайте канала на

2961 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Геновева Петрова

2024.05.15 | 09:16

16
е най-обикновена интригантка.
жоро

2024.05.08 | 15:39

15
ГЛАСОВЕТЕ ЗА ГЕРБ ЩЕ СА МНОГО ПО МАЛКО !!
Явор

2024.05.08 | 14:14

14
ПРИ ТАКИВА РЕЗУЛТАТИ ОТНОВО ИЗБОРИ И ТО СЛЕД 4 ГОДИНИ.
срам

2024.05.08 | 10:59

13
У нас, това са най-актуалните новини, какво друго я. В Сърбия Си Дзинпин пристигна с делегация от 400 бизнесмена. Да сте чули някой от т.н. ни евроатлантически партньори да е дошъл у нас с такива намерения? Китай строи 350км. скоростна железница между Белград и Будапеща. Ние една детска болница за 30г. не можем да построим.

2024.05.08 | 10:49

11
xaxaxxaxaxaxa samo 4e vav feis buka 2 ;partii sabirat stotici hilqdi haresvania i tva sa partia ME4 I VAZRAJDANE IMAT STOTICI HILQDI HARESVANIA

2024.05.08 | 10:51

12
Въцраждане са се продали на Тиквун.

2024.05.08 | 10:48

10
И после кажете че не са купени изборите,аман от тия продажници.

2024.05.08 | 10:47

9
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.08 | 10:23

8
Мащините стъкмяват
ne

2024.05.08 | 10:17

7
porednoto plateno proucvane sas koeto iskat da ni ubediat tce peceliat tezi koito kupuvat izborite
Биография на ибания олигофрен МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛ

2024.05.08 | 10:05

6
Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Атила, който на 27 януари т. г. отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандиз чийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Рени Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Атила. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години Атила се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини