ЦИК обявява днес местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1

  • 19 април 2024 06:57

  • 449
  • 0
ЦИК обявява днес местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1
© Novini.bg/Canva

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви днес местата за гласуване в чужбина за изборите „две в едно“, в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 906

ЦИК обявява списък на местата извън страната за изборите за членове на Европейския парламент само в държавите членки на ЕС.

В предсрочните парламентарни избори могат да гласуват и български граждани, които пребивават в държави, които не са членки на ЕС.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, се посочва още в закона. 

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, не по-късно от 14 май 2024 г..

До 18 май 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната. 

Българските граждани, които имат право и желаят да гласуват в двата вида избори трябва да попълнят заявление до 14 май. То може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице; подадено електронно, през интернет страницата на ЦИК.

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори

До днес ЦИК назначава и районните избирателни комисии в страната. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини