ЦИК: Ще се справим с изборите 2 в 1

  • 10 април 2024 08:32

  • 587
  • 3
ЦИК: Ще се справим с изборите 2 в 1
© бТВ

Ще се справим с изборите 2 в 1. Разбира се, когато до последно няма яснота дали ще бъдат на една дата, се наложи да разработваме всички изборни книжа в работни варианти. Прекратихме старата обществена поръчка за машинното гласуване за евроизборите и обявихме новата за изборите 2 в 1. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел пред бТВ.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

На въпрос ще се спестят ли пари с провеждането на избори 2 в 1, тя коментира: „Не мога да отговоря категорично. План-сметката за изборите се приема с решение на Министерски съвет. При милионите, които се говорят винаги при избори, частта за ЦИК е доста малка. Проектът е за близо 98 млн. лева, за ЦИК са само 4,6 млн. Когато бъде приета план-сметката, ще стане ясно как се разпределят парите по ведомствата. При избори 2 в 1 се спестяват средства за логистика, за изборни помещения, за възнаграждения за СИК.”

Тя уточни, че изборните списъци ще са два, в зависимост от адресните регистрации на гласоподавателите. Партиите ще са с еднакви номера, ако заявят регистрация и за двата избора.

„Добре е, когато Изборният кодекс се изменя, да има достатъчно време за обсъждане и широка дискусия, за да се направят добри промени”, смята Нейкова.

За машинното гласуване тя припомни случая с изминалите местни избори: „Не стана ясно къде е флашката, на която зам.-министърът на електронното управление е направил запис на процедурата за извеждане на изходния ход.” По думите ѝ резултат от разследването не е пристигал в ЦИК.

„Когато избирателят гласува с хартиена бюлетина, той като че ли се съсредоточава върху кръгчето с преференция, а пропуска да отбележи партията или коалицията”, коментира тя невалидните бюлетини.

ЦИК прекратява обществената поръчка за обезпечаването на машинния вот за евроизборите

„Познавам новия министър на електронното управление. При съвместната ни работа е участвал в компютърната обработка на резултатите от гласуването преди повече от 10 г.”, допълни още тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
587 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:48

3
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­о­м­­­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­­к­в­а­­т ­­­-­ X­­­1­­­8­­.­­­F­U­­N

2024.04.10 | 09:35

2
ФИРМА МУТРИЕЛА
тиквата

2024.04.10 | 09:00

1
никога несет се справяли щом мангалите от дпс ни управляват тези к радци не

Добави коментар

Водещи новини