Експерт: От ключова важност е разяснителната кампания за избори 2 в 1

  • 08 април 2024 08:39

  • 401
  • 3
Експерт: От ключова важност е разяснителната кампания за избори 2 в 1
© Novini.bg/ Canva

От ключова важност е разяснителната кампания, насочена към това как да гласуваме на избори 2 в 1. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева от Сдружение "Демокрация и законност".

"Това, на което ние най-много искаме да се наблегне, е да се повиши прозрачността на изборния процес по няколко начина. Първо да бъде обяснено на разбираем език на гласоподавателите какво се случва по отношение на процедурите по удостоверяване и сертифициране на софтуера – това беше болна тема на местните избори миналата година - проблем, който доведе до фактическа невъзможност на първия тур да гласуваме с машини. /…/ Другият акцент в нашето писмо за разяснителна кампания беше най-вече по отношение на обучение на избирателите за гласуване с хартиени бюлетини, особено в малките градове и селата", обясни тя, която доскоро оглавяваше Обществения съвет на ЦИК.

За първи път СИК ще броят два пъти преференциален вот

В предаването "Преди всички" Пенева напомни големия процент невалидни бюлетини - над 15%, на последните местни избори. Според нея това е много смущаващо за страна в ЕС. 

"Причината беше заради недостатъчното обяснение на гласоподавателите, че те трябва да маркират не само преференция, но и избор на партия. Имаше голям брой бюлетини, където хората бяха гласували само преференциално. Не отчитайки партия, гласът им става невалиден. Това означава засилена таргетирана комуникационна кампания", посочи тя като резултат от анализа им. Препоръките са за плакати и клипчета, които да помогнат на хората да гласуват. 

По думите ѝ от ключова важност също е и организацията на работа, която ще се създаде в секционните комисии, за правилно отчитане на гласовете на избирателите.

Според нея не трябва да се набляга върху резултатите от флаш паметите, защото те не са валиден резултат и обясни причините.

Пенева наблегна и върху обучението на членовете на секционните комисии. "Те трябва да бъдат добре обучени, трябва да бъдат отговорни, за да могат да се справят със задачата и да няма голям процент в протоколите", подчерта тя. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
401 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:55

3
❤️ Г­­­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­­о­­­м­и­ч­е­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­в­­­а­т ­­-­ X­­1­8­­.­F­­­U­­­N

2024.04.08 | 11:21

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
2/1И.ИГРАЧКИТЕ

2024.04.08 | 11:14

1
"МАДУРО"ПАК.ЩЕ.ЯДЕМ.К......У

Добави коментар

Водещи новини