Стана ясно кои са били най-скъпите избори през последните 3 години

  • 29 март 2024 08:41

  • 529
  • 1
Стана ясно кои са били най-скъпите избори през последните 3 години
© Кадър - Нова телевизия

За последните 3 години  най-скъпи са били изборите за местна власт миналата година. За тях сме похарчили 188 млн. лв. от държавния бюджет. Това обяви в ефира на Нова телевизия Лилия Никифорова от Института за развитие на публичната среда.

Според нея местния вот е най-сложен за организация, защото на места се гласува с по 3-4 бюлетини.

„Парламентарните избори през 2023 г. са стрували около 106 млн. лв. Най-голямото перо от разходите за избори са възнагражденията на Секционните избирателни комисии. На парламентарните избори миналата година те са възлизали на около 29 млн.лв. Сега те вероятно ще достигнат 35 млн. лв. Предстоящите избори вероятно ще ни струват над 150 млн. лв. Ако  направим вот 2 в 1, ще спестим от транспортни разходи за машините”, поясни Никифорова.

„Няма да е лесно на изборната администрация. Тя трябва да пресметне 2 пъти преференциалното гласуване, което ще направим, ако вота е 2 в 1. Ако разстоянието между двата вида избори пък е само една седмица, това би затруднило транспорта и логистиката на машините за гласуване. Нека напомня, че трябва да гласуваме  машинно в секции с над 300 избиратели, което означава, че машините трябва да бъдат транспортирани до секциите не само в страната, но и в чужбина. След като се проведат европейските избори трябва да бъдат върнати отново в България, за да бъдат препрограмирани с новия софтуер за национални избори, а след това да бъдат върнати в секциите в чужбина. За седмица това е почти невъзможно да се случи. Там най-вероятно машинно гласуване няма да може да се организира”, смята Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК.

Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?

Според нея в това да правим избори няма нищо лошо, защото живеем в демократична страна.

„Добре е да има разяснителна кампания, по-голямо обучение по отношение на попълването на хартиените бюлетини. Най последните местни избори имаме рекорд за недействителни бюлетини – над 15 процента. Често се попълва само преференциален вот, без да се попълва партия. Това прави бюлетината недействителна”, твърди Пенева.

Последвайте канала на

Калина Христова
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 13:21

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини