Какво става с бюлетините след вота?

  • 29 ноември 2023 08:22

  • 528
  • 1
Какво става с бюлетините след вота?
© Bulphoto/ архив

Местните избори отминаха преди месец и резултатите са ясни. Народните избраници вече са встъпили в длъжност, а бюлетините вече са в историята. 

Пътят им след края на изборите обаче е дълъг и той далеч не приключва с обявяването на резултатите. След като вотът бъде изчислен, изборните книжа се предават на Общинската избирателна комисия и оттам на Общинската администрация, които отговарят за съхранението им.

"Бюлетините и всички изборни книжа и материали, които са в чувала опаковани, се предават на комисия, съгласно Изборния кодекс, определена със заповед на кмета на общината, съответно в София за кметовете на райони, и се съхраняват в определени помещения в районната администрация до произвеждането на следващите избори", каза пред "България сутрин" председателят на ОИК-София Полина Витанова. 

В периода между изборите, което е за срок 4 или 5 години, бюлетините се съхраняват в специални стаи. Достъпът до тях е забранен.

"Те могат да бъдат отваряни по искане на съдебни органи или на разследващи органи, тъй като това се случва по различни преписки през тези 4 години. За всяко едно отваряне на тези изборни помещения се издава заповед, подробно се описват и се съставя протокол в какво се е състояло отварянето, какво се е случило, кои длъжностни лица са присъствали и за всяко едно такова отваряне се уведомява и Централна избирателна комисия", уточни Полина Витанова. 

Георги Илиев е кмет на столичния район "Слатина" за втори мандат. Той отново е натоварен да пази бюлетините, с които е избран.

"Имаме специално отделено помещение. Има изграден СОТ. Това помещение се намира до офиса на кварталния, на полицията, тоест има двойна охрана", каза Илиев. 

Той още не е унищожил предните бюлетини, тъй като текат обжалвания и може да се наложи да се броят отново. 

Животът на бюлетините приключва с първите окончателни резултати на следващите избори. Една част от тях се унищожават, а друга част се предават на Държавния архив. 

С многото вотове в последните години, продължителността на живот на бюлетините рязко се е скъсила. Само за местните избори бяха напечатани 21 милиона хартиени бюлетини на стойност над 9 милиона лева. Така всяка бюлетина, която има цена само 40 стотинки, ще живее още 4 години и няма да види бял свят, освен ако някой не иска да касира изборите и да я преброява отново. Изключение има за тези, които остават за поколенията в архива.

Проучване: Близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.29 | 11:18

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини