Касират избора за общински съветници в община Каварна?

  • 22 ноември 2023 16:04

  • 846
  • 0
Касират избора за общински съветници в община Каварна?
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Обявяване на проведения на 29 октомври избор за общински съветници в община Каварна за недействителен и протоколите от секциите да бъдат предадени на прокуратурата - такива искания отправиха жалбоподателите на петото поредно заседание в Административния съд в Добрич по делото, заведено срещу решение на Общинската избирателна комисия по жалба на местна коалиция „Българска прогресивна линия" (Левицата – БВ – ДПС).

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

„По безспорен и категоричен начин в 4 съдебни заседания се установи, че не това е била волята на избирателя в община Каварна. Тези нарушения не са просто технически, те водят до недействителност на резултатите, защото променят вота на избирателя. Ще помоля да отмените проведения на 29 октомври избор в община Каварна за общински съветници като недействителен", заявява Диана Далакманска, представител на жалбоподателя.

„Има съществено разминаване между резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия, и това, което намерихме в чувалите при повторното преброяване на гласовете в хода на съдебните заседания. Убедихме се, че бюлетините са допълнително обработвани и това не отговаря на действителната воля на избирателите в община Каварна", добави Галина Пенчева, представител на заинтересована страна – коалиция „Новото време". „Има многобройни драстични нарушения на изборния процес. Чувалите не са запечатани, дори намерихме печат в единия от чувалите. Има голямо несъответствие между проколите и проброените повторно бюлетини. Установени са 418 бюлетини, станали от действителни в недействителни чрез манипулация върху тях. В някои секции това прави до 40 % от вота недействителен", каза общинският съветник от „Новото време" Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна, съобщава 24 часа.

Той добави, че след първия тур недействителните бюлетини в община Каварна са около 20%, като в някои секции са стигали до 30-40%. Председателят на Общинската избирателна комисия в Каварна Даниела Николова каза, че ще приеме решението на съда.

40% недействителни бюлетини в Каварна

В рамките на четири открити заседания в Административния съд бяха наново преборени бюлетините за избор на общински съветници във всички 30 секции в община Каварна.

На петото заседание бяха приети и назначените от съда две експертизи – видеотехническа и статистическа.

Мариян Няголов представи видеотехническата експертиза, от която става ясно, че в около 50% от секциите бюлетините са показвани пред камерата при броенето им на 29 октомври. В 3 от секциите не е имало никакво видеозаснемане, добави той. Наблюденията му са, че във видеозаписите няма данни за манипулации.

Павлина Гандева – вещото лице, което представи статистическа експертиза, заяви, че след повторното преброяване на бюлетините има разместване в броя на мандатите на отделните партии в Общинския съвет в Каварна, който се състои от 17 съветници.

Статистическата експертиза посочи, че ПП „ГЕРБ" вместо 5 има 6 мандата, ПП „Новото време" - вместо 3 има 2 мандата, МК „Българска прогресивна линия" - вместо 1 има 2 мандата. коалиция „ПП-ДБ" е с 0 мандата, при 1 по решението на Общинската избирателна комисия, а при останалите партии няма промяна в броя на общинските съветници в местния парламент.В хода на делото се гледаха и 3 жалби на съветници от ГЕРБ, при които също се установи, че преференциите им са повече, отколкото са обявени в решението на Общнската избирателна комисия, каквито бяха и жалбите.

Съдия Красимира Иванова съобщи, че до понеделник - 27 ноември, съдът ще излезе с окончателно решение по делото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини