Цицелков: ЦИК не си свърши работата

  • 09 ноември 2023 09:04

  • 1178
  • 5
Цицелков: ЦИК не си свърши работата
© Нова тв

ЦИК не си свърши добре работата. Не само на тези избори, а системно от известно време. За всички години, в които се занимавам с избори, тази ЦИК е една от най-слабите, които съм виждал. Но нека не стигматизираме работещите в състава на комисията. И да направим нова ЦИК, те пак ще намерят място вътре. Проблемът е начинът, по който излъчваме тази администрация. Това заяви Стоил Цицелков от Обществен съвет към ЦИК в ефира на Нова.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Председателят на ОИК-София Полина Витанова коментира: „Работата на комисиите зависи от членовете, които работят в тези комисии. За мен нито ЦИК, нито РИК, нито ОИК са политически органи или следва да са такива. Изборните комисии трябва да изпълняват закона.”

По повод грешките в протокола на СИК във Френската гимназия в София, тя заяви: „Нанесени са верни числа, но не за правилния кандидат. Контролите излизат и те са верни, но колега не е видял нула гласа за Васил Терзиев.”

„Огромното забавяне на организацията отново беше проблем. Пак сме изненадани, че ще имаме избори, които отдавна знаем кога са”, допълни Цицелков.

Той обяви, че общо над половин милион невалидни бюлетини е имало за двата тура на местните избори: „Най-много са в бедните общности, на места със слаб достъп до информация, където хората работят от сутрин до вечер и не могат да се информират достатъчно. Но и самите образци на бюлетини са много объркани като цяло.”

Който ви каже, че машините манипулират гласа ви, да ви го докаже

„Не мисля, че в София има толкова недействителни бюлетини. На първи тур при 380 000 избиратели те са малко над 6800, а „не подкрепям никого” – 14 000 . втори тур имаме само малко над 2800 невалидни бюлетини, а „не подкрепям никого” – 17 000. Невалидните бюлетини не участват в определянето на изборния резултат, но участват гласовете за „не подкрепям никого”, каза още Витанова.

„У нас всички уж сме равнопоставени. Ако сме в малко населено място обаче, нямаме машина. Ако изберем хартия, законът е дал право на СИК да решат дали нашият глас е валиден или не”, каза още Цицелков.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1178 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дедо груйчо

2023.11.09 | 12:21

5
На крива ракета-космоса й пречи....Че нали тази комисия бе назначена от правителството на Радев за да се избечне "влиянието" на ГЕРБ и Борисов ?!!......Е , И.......

2023.11.09 | 10:17

4
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------->> gg.gg/ketobg
тези

2023.11.09 | 10:02

3
браво на слугите, ще получат потупване по рамото от сектетарките на марионеткитв на началниците от кравария
Валя

2023.11.09 | 09:20

1
Лайнар
Точно

2023.11.09 | 09:27

2
Един от л@йнометите!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини