Мъж нахлува в секция във Видин по време на броенето на бюлетините

  • 06 ноември 2023 22:11

  • 1032
  • 1
Мъж нахлува в секция във Видин по време на броенето на бюлетините
© Bulphoto (архив)

От МВР са започнали проверка по случая с изгонения наблюдател на ГЕРБ от секция във Видин. В изборната нощ ви показахме как работата в десета секция спря, след като мъж нахлу и започна спор с комисията за начина, по който се броят бюлетините. Наложи се той да бъде изведен с полиция от сградата.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Минути след края на изборния ден в десета секция във Видин влиза мъж, който започва да твърди, че има невалидни бюлетини. Скандалът е заснет от мобилното устройство за наблюдение.

"Това е драскано 10 пъти на него! Щом е надраскано 10 пъти е невалидно! Това е валидно!", крещи мъжът.

"Ей, не пипай, бе!", отвръща член на СИК. 

Първи резултати от балотажа във Видин: Цветан Ценков печели с 62.4%

Минути по-късно на място екипът ни заварва полиция. Процесът на броене е спрян.

"Това е представител на партия ГЕРБ", заяви председателят на СИК Аксиния Ванкова.

"Имаше още двама. Като гледам, те избягаха", добави Фиданка Чавдарова - член на СИК.

В основата на спора се оказва валидността на някои от бюлетините.

"Аз просто се шашардисах. Не може така. Като извадихме бюлетините, той хваща горните и вика "Тая е невалидна". Хвърля и ме бута. Не може така, господине", каза Веселин Габерски - член на СИК.

Мъжът отказа да се представи и оправда присъствието си в изборната секция така:

"Пет човека ги дърпате тези бюлетини и имате химикалки в ръцете. Казах ви пет пъти: "Спрете, спрете, спрете", вие не спирате. Смятам, че се манипулира вотът. Имат химикалки по джобовете. Не искам да говоря повече".

Все пак мъжът е изведен от секцията след намесата на полицията. Опитът да получим отговор на въпроса дали са заплашвани членове на комисията остана без резултат.

БНТ научи, че мъжът се казва Методи Митов и е познат на полицията. Оказва се, че през 2019 година мъжът е бил кандидат за общински съветник от листата на ДПС в града. Опитахме се да разберем дали Митов наистина е бил наблюдател на ГЕРБ на балотажа във Видин, където спечели кандидатът на СДС и коалиция Цветан Ценков. От местната структура на партията обаче зявиха, че няма да коментират. С аргумент, че ден след изборите всички били в почивка.

От МВР потвърдиха, че мъжът е бил наблюдател на балотажа. След като е бил изведен от сградата е заведен в районното, където да снети сведения.

"Той е бил наблюдател. Доколкото знам, на първи тур също е бил наблюдател. Не мога да кажа, че е проблемно лицето. Известен ни е. Знаем го. Не ни е създавал проблеми. След като се докладват материалите, ще бъде преценено дали има основание да се образува досъдебно проиводство или не", каза старши комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР-Видин.

По случая предстои да бъдат разпитани и членовете на секционната комисия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.07 | 00:24

1
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини