Вижте как гласуваме с машинна бюлетина

  • 05 ноември 2023 07:34

  • 1309
  • 1
Вижте как гласуваме с машинна бюлетина
©
Слушай новината Слушай новината

При влизането си в изборната секция избирателят трябва да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се полага печат. Преди това обаче трябва да е удостоверил самоличността си с документ - лична карта (родените до 31.12.1931 г. могат да представят зелен паспорт).

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Избирателят получава от комисията специална карта за гласуване, която трябва да постави в машината - с чипа напред и нагоре. При включване, той трябва да посочи в кои избори ще участва.

България избира на втори тур: Гласуваме на балотаж в 19 областни града

След като е направил избора си, потребителят трябва да натисне бутона "продължи", за да премине нататък. На екрана се появява прозорец, на който са изписани видовете избори, за които може да участва. На балотажа повечето избиратели обаче ще могат да направят само един тип избор, тъй като само в някои столични райони освен за кмет на община се избира районен или на кметство.

Следва отново опция "потвърди" или "връщане назад". Веднъж потвърдил избора си, потребителят повече не може да прави промени.

От лявата страна на бюлетината за избори за кмет на община има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого". От дясната страна са номерата на кандидатите. След като потребителят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на район. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого".

От дясната страна са номерата на кандидатите. След като избирателят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на кметство. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого". От дясната страна са номерата на кандидатите. След като избирателят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

След натискането на бутона след последното гласуване се отваря страница "Преглед на избора".

Тук избирателят може да промени избора си, като натисне "Промени избора" или да гласува като натисне "Гласувай".

При прегледа на вота на потребителя се визуализират направените от него избори за различните видове вот по последователността на бюлетините.

При избиране на опция "Промени избора", потребителят се връща на първата бюлетина за вида вот, в който е заявил, че ще гласува.

След това той трябва да премине през всички бюлетини за видовете избори.

При натискане на бутона "Гласувай" следва "разпечатване" на бюлетините от машината.

Избирателят трябва да изчака сигнала на машината и да вземе бюлетините. Тогава вади и картата, която трябва да бъде предадена на избирателната комисия. Сгънатата машинна бюлетина се дава за печат от Секционната избирателна комисия. Бюлетините от машинно гласуване се поставят в кутия за машинно гласуване.

Преди да напуснем залата, трябва да се подпишем в избирателния списък и да си вземем обратно документа за самоличност, с който по-рано сме удостоверили кои сме.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.05 | 09:59

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини