България избира на втори тур: Гласуваме на балотаж в 19 областни града

  • 05 ноември 2023 06:00

  • 1579
  • 5
България избира на втори тур: Гласуваме на балотаж в 19 областни града
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Българите избират местна власт на втори тур. По данни на ЦИК, днес ще се гласува в около 7250 секции, като в 5 900 от тях - с машини. Ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В 4 кметства ще има балотажи между трима кандидати.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1155

Балотаж ще има в областните градове София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Хасково и Шумен. Право на глас имат 6,380 милиона българи. 

До балотаж се стига, ако някой от кандидатите за кмет получи по-малко от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни. В него участват двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. 

Изборният ден започва в 07:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21:00 часа.

Кой има право да гласува?

Според Изборния кодекс право да гласуват имат български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Право на глас имат и български граждани с адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната поне шест месеца преди изборния ден. При настоящ адрес извън страната българските граждани не могат да гласуват в местни избори. Ще могат да гласуват тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, вкл. навършили пълнолетие. Изключени са тези, изгубили избирателни права.

Как ще гласуваме?

За разлика от първия тур на местните избори, тази неделя избирателите ще имат право да гласуват или с хартиена бюлетина, или с машина. 

Хартиени бюлетини - член на СИК откъсва бюлетината от кочана и поставя печат на гърба ѝ. Гласувате за избраната от вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „Х“ или за отметка - „V“, с химикалка със син цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия.

Машинно гласуване - ако изберете да гласувате с машина, трябва да поставите картата, дадена ви от злен на СИК, в слота. Маркирате видовете избори, в които ще гласувате и потвърждавате. Отбелязвате вота си върху съответната електронна бюлетина и гласувате. Бюлетините за кмет на община, район и кметство се отпечатват едновременно и последователно. След като чуете звуковия сигнал, взимате бюлетините и правите проверка на вота си. Подавате ги на член на СИК, който поставя печат върху всяка от тях и ги пускате в кутията. 

На местни избори може да се гласува с "Не подкрепям никого", но гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят при отчитане на резултатите от вота. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1579 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.05 | 10:00

5
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба------> mub.me/medik
Кмет

2023.11.05 | 07:40

4
Избран съм. Ще крада яко
Член

2023.11.05 | 07:38

3
Избрахте ли кой ще ви краде хаха

2023.11.05 | 06:10

1
ще гледаме ли гнил тиквопад следобед?

2023.11.05 | 06:15

2
ще гледаме внука на червеното куфарче срещу наследницата на големия "антикомунист" констатин тренчев

Добави коментар

Водещи новини