Прокуратурата с подробности по случая с подправените бюлетини в Малорад

  • 01 ноември 2023 09:15

  • 2903
  • 17
Прокуратурата с подробности по случая с подправените бюлетини в Малорад
© БНТ

Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето, а впоследствие бяха излъчени в репортаж на БНТ.

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете. Задържани вчера са 2 лица за срок до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната избирателна комисия. Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно производство", заяви прокурор Емилиян Костов, говорител на Районна прокуратура-Враца.

След видеото с подправени бюлетини: Задържаха членове на СИК във Врачанско

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи.

"Във връзка със случая Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори за общински съветници. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", допълни прокурор Емилиян Костов.

Той поясни, че ще се преценява и степента на участие и на другите лица в извършване на престъплението

"Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е дръзко и грубо погазване на изборното законодателство, нарушаване на правото на вот на гражданите", каза още Емилиян Костов.

"Налице е възможност и опасност тези двама да повлияят на останалите свидетели в хода на разследването", заяви Камен Каменов, районен прокурор на Враца.

При доказване на повдигнатото престъпление, наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

Прокуратурата се сезира по случая. Тази сутрин от държавното обвинение ще дадат повече подробности по започналото разследване.

Прословутият Баче Цено от с. Малорад: Имам 127 преференции, не ми трябва дописване

В скандалния запис от онлайн преброяването след края на изборния ден, който ви показахме, се вижда как членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото.

Докато поправяли резултата, те заключили вратата, но забравили да изключат камерата за задължителното видеонаблюдение и така нашият екип успя да открие нарушението.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2903 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2023.11.01 | 12:14

17
За ментеливите избори ни дума в тоя сайт . За Врачанско всеки живеещ там знае, че гласуването е менте работа. Мездра е в плен от години на Аспаруховата мафия и кмета е един и същ макар, че никой не го иска .ДОКОГА?
Майтапчи Йово

2023.11.01 | 11:36

14
У възраждане само идиоти, на които им пълни копейката анала със сперма.
Васко

2023.11.01 | 11:21

13
Плащат на комисията, която брои гласовете и подписва протоколите. Оставят, като действителни само преференциите за конкретната коалиция и конкретен кандидат. Останалите се елиминират, като невалидни. Това е достоверно за всички комисии - няма наши, няма ваши!
дааааfff

2023.11.01 | 10:54

12
вие не разбрахте ли глуупаци, че няма партии а хората са искали да дат гласове на всички хора от тяхното село т.е мой твой човек като филма Дони Браско самите хора сте си гооооведа и си заслужавате съдбата киро брейка ви го каза това е най-точната констатация

2023.11.01 | 10:22

9
У нас е такова: все наши хора се уреждаме, а които не са наши хора да го дуът.

2023.11.01 | 10:22

8
Машините са едни принтери. Но как ще ги накараш да принтират след изборния ден, без някой да си е поиграл със софтуера.
Stamatis

2023.11.01 | 09:32

1
Какво ще кажат за зам.- министъра на електронното управление?! Защо не е задържан и с повдигнати обвинения за манипулация на машините?! Защо кажете?!

2023.11.01 | 10:19

7
Машините са едни принтери. Но как ще ги накараш да принтират след изборния ден, без някой да си е поиграл със софтуера.
Ку.рю

2023.11.01 | 10:12

5
Стаматко-шматко, не се напъвай, почивай... И ако може да обясниш на простолюдието как точно е извършена манипулацията на машиниТЕ (в множествено число)? Калтак прост, та вдълбнат!

2023.11.01 | 10:05

4
Кода, кода де го кода, дайте кода бай тиквун да ви онода, ама де е кода, кода кода, кой ще ви онода и без кода.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини