За кого да гласуваме в Пазарджик?

  • 27 октомври 2023 17:07

  • 958
  • 1
За кого да гласуваме в Пазарджик?
©

16-те години управление на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов бе изпъстрено с множество от най-ярките скандали и противоречия, които доведоха до силни разочарования сред местното население. Тези събития не само наложиха силна неприязън за лидерството му в града, но и насочиха прожекторите върху предстоящите избори в Пазарджик като ясен пример на местно ниво за овладяването на българските градове. Да погледнем кои са основните претенденти в битката за Пазарджик.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1160

Тодор Попов

Както слънцето се движи от изток на запад, така и името на досегашния кмет на Пазарджик Тодор Попов обикаля по небето на обществото, с разликата, че през 16-те години на управление на града, името му често бе свързвано с облаци на скандали и противоречия.

Скандалите се превърнаха в нарицателно, от което се дистанцират дори лидерите на ГЕРБ и ДПС, които години наред с половин уста подкрепят Попов. Трудно би било да се съберат на едно място множеството безобразия, в които ключова роля заема именно господин Попов. 

Въпрос, който преди няколко години насочи прожекторите към Пазарджик, вдигайки цяла България на крак, бе зададения от bTV Как с кметска заплата от 2000 лв. Тодор Попов  живее в имение за милиони? В свой репортаж от 2015 те показаха новото по онова време имение на кмета на стойност 2 млн. лв. То разполага с басейн, фитнес, джакузи, изкуствена река, къща за гости и много други екстри, които човек с доход от 3000 лв. на месец не би могъл да си позволи. Неговата шофьорска книжка наскоро бе отнета за шофиране в нетрезво състояние със съмнения за наличие на други субстанции в Пазарджишкото село Паталеница, но случаят беше потулен.

Някои от скандалите, в които е замесен Попов граничат с абсурд. Например този с “оплождането на жабките”.  През 2018 г. е обявена поръчка за изграждането на пешеходно съоръжение над река Марица, което стига до парка остров "Свобода". Конкурсът се печели от фаворита на община Пазарджик – „Еко-Хидро 90“. Фирмата предлага изключително високата цена от 1.319 млн. лв. с ДДС, но и удивително кратък срок на изпълнение – 40 дни за градеж и едва 2 дни за изготвяне на проект. Разбира се този срок се оказва неизпълним. Тогава Попов хвърля вината върху размножителния период на жабите и казва, че поради тази причина местната РИОСВ е спряла строителството на моста за три месеца. 

Скандали с имоти, в които присъства и името Тодор Попов, са купища през годините. Родопската гора над село Црънча за 3 лева квадратния метър, общински апартаменти  на безценица за приятели и свързани бизнеси и бившия кмет на Пещера Николай Зайчев са само някои от най-явните прояви, които допълват картината. А с 96 милиона лева, изсипани за ново депо за преработка на отпадъци към фирма, свързана с Гинка Върбакова, без разрешително за това картината става до болка позната. Наскоро беше допуснато и изгарянето на стотици тонове отпадък с неясен произход в местното сметище, което екозащитни организации алармират, че се случва всяка година и обгазява града за дни.  

Петър Куленски

Петър Куленски, кандидатът на коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България” се явява на тазгодишните местни избори с невиждана от десетилетия решителност и ефективност. 37-годишният юрист и депутат прави впечатление с силното проникване на посланията му сред жителите на Пазарджик и околните села.

Петър Куленски (ПП-ДБ): За последните 18 г. 18 000 души са си тръгнали от Пазарджик и живеят другаде

Куленски се превърна в нарицателно и в съседните градове за прогресивното лидерство. Основната му цел е да изсветли община Пазарджик и да върне живота в него с фокус върху възможностите за младите хора. Той твърдо вярва, че Пазарджик има неизползван досега потенциал и неограничени възможности както за млади, така и за стари. Неговата програма за предстоящия мандат е изцяло фокусирана върху начина, по който той и екипът му ще превърнат община Пазарджик в пример за напредъка на малките градове. 

Негови приоритети са проблемите от ежедневието на хората, но не на по-заден план са и по-дългосрочните проекти, които значително ще подобрят качеството на живот в града. Жителите на общината плащат едни от най-високите местни данъци и една от най-високите такса смет в страната, а към днешна дата градът прави впечатление на потънал в мръсотия и боклуци. Контрол над сметосъбирането и сметоизвозването е един от най-ключовите аспекти на управлението, които Куленски гарантира. 

Облагородяване на зелените площи в междублоковите пространства, равни тротоари за майките с деца и хората в неравностойно положение, ремонт на уличната мрежа в кварталите, модернизация на уличното осветление - всичко това е гарант за по-добър живот.    

Един от най-големите проблеми на Пазарджик е този с паркирането. Обособяването на паркоместа и контрол върху неправилното паркиране са едни от обещанията на Куленски.

Грижата за околната среда не е просто мода, която всички следват, а аспект от живота на всички хора, на който трябва да се обръща нужното внимание. Подобряване на градския транспорт, за да слязат гражданите от личните си автомобили и да намаля вредните емисии във въздуха, който дишат, също е една от мерките, които Петър Куленски ще предприеме. Предлага и проект за изграждане на велоалеи, за да се придвижват хората здравословно и екологично съобразно.

Благо Солов

Благо Солов не се кандидатира за кмет на Пазарджик за първи път. На местните избори през 2019 г. е кандидат за кмет на "БСП за България" и достига до втори тур на вота. На всеки четири години дава воля на политически амбиции. Пословичен е с това, че прави смяна на партийния цвят при всички местни избори.  Програмата му не е ясна в детайли, залага предимно на послание за това, че кметските избори трябва да бъдат състезание на идеи и завръщането на достойнството на Пазарджик, човечността и грижата за хората.

Той е собственик на търговска фирма за мебели и домашно обзавеждане. Няколко мандата е общински съветник в Пазарджик от групите на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик и на "БСП за България". Очевидно г-н Солов има своите последователи който ще разцепят гласовете за основните претенденти. 

Битката за Пазарджик отново ще е оспорвана и интересна, като за първи път от много години има реална възможност градът да излезе от орбитата в която се намира от две десетилетия и да тръгне по един нов път. Основен фактор в тази битка остават селата около Пазарджик които са известни с добре организираният вот. Ако някой от двамата претенденти успее да повлияе в 30-те села ще има реален шанс за успех.    

Последвайте канала на

Novini.bg
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.27 | 20:10

1
Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена--> mub.me/mono

Добави коментар

Водещи новини