Двама фаворити в Добрич - досегашният кмет и Йорданка Костадинова

  • 27 октомври 2023 16:20

  • 5155
  • 2
Двама фаворити в Добрич - досегашният кмет и Йорданка Костадинова
© ПП
Слушай новината Слушай новината

Добрич остава извън интереса на социологическите агенции и това е причината да няма яснота за това как ще гласуват хората в добруджанския град. 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Умората от двата мандата на Йордан Йорданов се усеща в недоволството на хората, които споделят, че управлението на града е кампанийно, администрацията не се справя с ежедневните си отговорности и се активизира само в годините на избори, за да даде повод за масирана рекламна кампания. Въпреки това, в залаганията на популярна агенция за залози, кандидатът за трети пореден мандат е на първо място с коефициент от 1.33.

Но това не означава, че изборите в града са предрешени.

Желанието за промяна е видно от факта, че само на два пункта след него, с коефициент от 3.50, се нарежда кандидатът на коалиция ПП - ДБ Йорданка Костадинова. Според залозите двамата категорично отиват на балотаж, което ще създаде интрига за това дали ГЕРБ ще подкрепят досегашния областен управител на област Добрич в желанието й да стане новия кмет на града, защото техният кандидат изостава значително в надпреварата.

Йордан Йорданов обяви кандидатурата си за кмет на Добрич

Костадинова е изненада за мнозина на тези избори. С прямотата си и ясната визия за това как да се решат проблемите на града тя очевидно успява да изпревари останалите си опоненти, които изостават сериозно назад в класацията за предпочитания на хората, с коефициенти между 15 и 53. Йорданка Костадинова успява да обедини  подкрепата около себе си у хората, които искат реална алтернатива на досегашното статукво в местния парламент. Тя се явява единствената алтернатива за хората, които искат в града да има нов кмет.

Анализатори на кампанията в областния град отбелязват, че единственият аргумент, който противниците й използват срещу нея, факта, че е родена във Варна и живее там със съпруга и трите си деца, всъщност се превръща в основен аргумент за нарастващата подкрепа за нея, защото хората виждат възможност да се излезе от омагьосания кръг на семейни и бизнес интереси, с които се свързва досегашното управление на града. Доказателство за това хората посочват в свършеното от нея за Добрич в краткия период, в който тя беше областен управител, и сериозната подкрепа за обществената й дейност в подкрепа на фондация „Искам бебе“ и личната й кауза "За повече родени деца в България“.

Големият въпрос е каква ще бъде изборната активност в Добрич, който през последните 10 години е загубил над 18 000 от жители. На първи тур на местните избори през 2019 година в града гласуваха 31 275 души или 39.32% от имащите право на глас. По-висока избирателна активност може значително да промени резултатите и това кой от двамата фаворити ще бъде на първо място в надпреварата, а  според специалисти, ще минимизира и влиянието на купения вот, за какъвто има съмнения у много от гражданите.

Последвайте канала на

Novini.bg
5155 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.06 | 12:14

2
iba suratia

2023.10.27 | 20:11

1
Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена--> mub.me/mono

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини