България избира нови кметове и общински съветници

  • 29 октомври 2023 06:00

  • 1758
  • 10
България избира нови кметове и общински съветници
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Днес избираме новите кметове на 265-те общини на страната, 35-те кметове на райони (24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна), 3042 кметове на кметства и 5053 общински съветници. Избори за кмет на кметство има в населените места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите са с население над 100 души с постоянен адрес. В този смисъл в общо 117 села няма да се проведат избори. 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Изборният ден започва в 07:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21:00 часа.

Кой има право да гласува?

Според Изборния кодекс право да гласуват имат български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Право на глас имат и български граждани с адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната поне шест месеца преди изборния ден. При настоящ адрес извън страната българските граждани не могат да гласуват в местни избори.

Как ще гласуваме?

На местните избори ще се гласува само с хартиена бюлетина. Общо секциите за гласуване за местните избори са 11 862. С решение на Централната избирателна комисия от 27.10.2023 г. машинното гласуване бе премахнато за местните избори. 

Хартиени бюлетини - член на СИК откъсва бюлетината от кочана и поставя печат на гърба ѝ. Гласувате за избраната от вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат, като зад паравана отбелязвате своя избор в квадратчето с номера със знак „Х“ или за отметка - „V“, с химикалка със син цвят. Ако желаете, отбелязвате и преференция в кръгчето. Сгъвате бюлетината и я подавате на член на комисията. Той поставя втори печат и откъсва отрязъка. Пускате я в прозрачната кутия.

В малките селски секции с под 300 избиратели, както и в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на корабите под български флаг и при гласуване с подвижна избирателна кутия вотът е само с хартиена бюлетина.

Невалидна бюлетина - хартиената бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване извън квадратчето. За невалидни се приемат и бюлетини с надписи или със знаци, както и попълнените с различен от син химикал. Празната бюлетина също се счита за невалидна.

Как гласувам с преференция?

Всеки избирател може да отбележи в бюлетината си преференция, с която да даде своя глас за определен кандидат за общински съветник от листата. Изборът отново се отбелязва на съответното място (чрез "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде отбелязана преференция, гласът се отчита за водача на листата. Номерата на кандидатите за общински съветници, за които може да се гласува с преференция, започват от 101.

Хората с трайни увреждания могат да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна кутия, след като са подали заявление в конкретните срокове. 

Резултати от вота

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции през деня. Центранланата избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви официалните резултати по партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври.

Балотаж

Ако някой от кандидатите за кмет получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място, той се смята за избран. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни. В него участват двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

На местни избори може да се гласува с "Не подкрепям никого", но гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят при отчитане на резултатите от вота. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1758 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.10.29 | 08:46

10
Разпродажба!!!!!!!!!!! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена-----> mub.me/mono
Обективен

2023.10.29 | 08:28

9
Еййй,София е пълна с пеперасти и дъбили.

2023.10.29 | 08:20

5
най-хубаво е да избере пак мангали и фесове да я управляват - българите друго не заслужават.

2023.10.29 | 08:23

6
Лош материал е туй Българина,дори и на запад се ненавиждат...идиотско племе..
Джон Конър

2023.10.29 | 07:58

2
Такава грандиозна победа нaд машините не е имало от 1984-та, когато Сара Конър размазA с една преса терминатора...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини