Хекимян: Ще работим за 50% увеличение на заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в училищата и детските градини

  • 23 октомври 2023 12:20

  • 899
  • 8
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Важно е как ще се погрижим за хората, които ще работят в детските градини. Това заяви кандидатът на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за кмет на София Антон ХекимянАнтон ХекимянАнтон Хекимян е български журналист от арменски произход, директор „Новини, актуални на среща с КНСБ.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

"Да, планираме изграждането на 37 детски градини, трябва да продължи изграждането и на яслени групи и яслени заведения, и училищата, които планираме да изградим, но сме отговорни към това учителите, които ще работят в тях, да имат достойно заплащане. Кметът на София е важна фигура и тя може да настоява увеличението на учителските заплати да продължи. Трябва да инвестираме в нови работни места за детските градини и яслените групи, и да се инвестира в обучението по този начин. Медицинските сестри – увеличаването на заплатите им планираме да се случи с 50%. Защо е важно това? Трябва да привлечем тези хора да останат тук, но и да привлечем нови кадри, тъй като има недостиг в детските градини и училищата“, каза той.

„Чух коментари, че ако вдигнем заплатите на медицинските сестри и непедагогическия персонал, те ще стигнат тези на учителите. Затова казах, че учителските заплати трябва да бъдат повишавани, но тези на медицински сестри, които са под прага на колективния трудов договор, със сигурност също трябва да се вдигнат“, допълни още той.

"Вие сте хора с много опит, знаете по какъв начин кадрите се прехвърлят от едно на друго място. От болниците, било то общински или просто болници, хора на по-висока възраст се прехвърлят към детските градини. Такъв тип текучество има. Дори при срещите, които направихме с читалищата – там засегнахме темата с музейните работници, които стават учители. Това става, защото се получават повече пари и има спокойствие. Виждах как през настояването на Фандъкова и София като лидер в областта парите за учителите бяха увеличени. Същото трябва да се случи и за медицинските служители и непедагогическия персонал. Тук големият казус е достигането на по-високи заплати, които доближават заплатите на учителите и лекарите, и какъв ще е механизмът техните заплати да вървят нагоре", подчерта Хекимян.

"В първите си изявления казах думата „хосписи“ – нещо много важно, засягащо отново работещите хора. Ако аз имам нужда родител да получава здравна грижа, това значи или да спра да работя, или да платя на друг човек за гледане и грижа. Второто е доста недостъпно, защото се оказа, че няма достатъчно хора. Това е огромен проблем не само в София, а и в цялата страна. СО може да се ангажира със създаването на хосписи. Това не е непостижима цел, има и бази. Тук говорим за инвестицията в кадрите, в заплатите им, привличането на млади хора, които да работят тази професия и да получат кариерно развитие", допълни той.

Антон Хекимян: Ще вдигнем с 50% заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в учебните заведения

Той отново поясни за увеличението, което планират за медицинския персонал и непедагогическия такъв. "Казах, че столичният кмет и София да били в ролята на двигател за увеличаване на учителските заплати в последните години и това трябва да продължи на национално ниво. Ние ще продължим да настояваме за увеличение на учителските заплати, за да стане още по-престижна професията. 37 детски градини, паралелно с това изграждане на яслени групи и яслени заведения. Там са включени много учители. Искаме да инвестираме в отварянето на нови работни места за учителите и медицинските лица. 6 училища планираме да бъдат направени, едно от тях вече се строи. Образователния комплекс „Манастирски ливади – Запад“ - изгражда се училище, детска градина, актова зала. Южните райони имат нужда от изграждане на училища. За тези райони, където предимно са населени от млади хора, имат нужда от образователна инфраструктура и такава ще бъде осигурена."

"За финансирането обаче, ние трябва да продължим санирането на училищата и осигуряване на енергийна ефективност. Спестените пари всяко училище ще може да инвестира в децата – допълнителни училищни дейности, инвестиция в по-добра среда за децата и за учителите. СО е обследвала покривите на над 800 общински сгради за това къде могат да бъдат направени фотоволтаични системи, които да допринесат за енергийната ефективност, освен финансирането. Разговаряйки с няколко ДКЦ-та в София – те имат такива фотоволтаици и това допринася за тяхната енергийни сигурност. Същото трябва да се случи и в училищата."

Той е категоричен, че е важно професионалното развитие да продължи. "Знаете, говорим за липса на шофьори, монтьори, заварчици – това са дейности, които работодателите искат да инвестират. Такива паралелки трябва да бъдат създадени. На някои от срещите с IT сектора беше добре приета идеята ни за разширяване на ТУЕС, вкл. Следването на модела на Бургас. В София трябва да инвестираме в специализираното образование и това може да стане чрез създаване на такова училище и специализирани паралелки."

Последвайте канала на

Novini.bg
899 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.10.23 | 14:00

8
Страшен мангал е тоя
Ти единственото

2023.10.23 | 13:46

7
което правиш е да духаш
Пионка на мутрата ББ

2023.10.23 | 13:18

6
София 25 г е управлявана от мутрата ББ- той 10, Фандъкова 15.
123

2023.10.23 | 13:16

5
Много си вярва.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.10.23 | 13:02

3
КАТО МИШКА Е В ЛИЦЕТО ЧЕ ЧЕ ХЪКАМЯН.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.10.23 | 13:03

4
Я СЪЩО СЪМ КАТО МИШКА В ЛИЦЕТО НО ПОНЕ ИМАМ ЧЕ ОЩЕ ЧЕ БАЯ ПОВЕЧЕ КОСА ОТ ХЪКЪМЯН МИШОК.

2023.10.23 | 12:56

2
Хекимян е правилния човек за столицата.
!!!

2023.10.23 | 12:50

1
Този"Другар" щял да работи за ЧИСТАЧИТЕ,а "Другарката" ще ни прави ТОАЛЕТНИ в центъра !?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини