Димитър Кацаров: Зная как да развием потенциала на Смолян като любима спортна дестинация

  • 13 октомври 2023 14:44

  • 901
  • 0
Димитър Кацаров: Зная как да развием потенциала на Смолян като любима спортна дестинация
©

Вие сте човек, ангажиран със спорта, макар, че професията ви не е свързана с него. Наближава ски сезонът, как виждате развитието на ските в Смолян и региона?

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Прав сте, аз не съм професионален спортист, но животът ми винаги е бил свързан със спорта - тренирал съм плуване и играя футбол. Не само карам ски, а ските са свързани с професионалната ми кариера. Като командир на 101-ви алпийски полк, аз съм бил ангажиран и в подготовката на не една и две световни и европейски купи по ски от 2012 до 2022 г., провеждани в планинските ни курорти, съвместно с Българската федерация по ски. Имам почетен плакет от федерацията за принос в развитието на ски спорта. Затова познавам отвътре процеса. Имал съм честта и удоволствието да се срещам и общувам със знаменити имена в този спорт, като Марсел Хиршер, Алекси Пинторо, Хенри Кристоферсен, Линзи Вон, Мария Риш, Джулия Манкузо, Лара Гуд, Микела Шифрин, Петър Попангелов, Марк Жирардели и др. 

Безспорно, благодарение на природните си дадености, Смолян и регионът имат възможност да бъдат още по-развита ски и сноуборд дестинация. За да се случи това обаче, е нужна визия, добър екип и много работа. По отношение на ски спортовете мога да разчитам на ръководството на Българската федерация по ски, с което имаме отлични отношения, изградени в последните 10 години. Смолян има голям потенциал да се развие, не само като ски център, но и като място, в което да се практикуват и други спортове – офроуд, ориентиране, каякинг, планинско колоездене, скално катерене, делтапланеризъм, каньонинг, планинско бягане, спортен риболов, че дори и фотолов. Защо Смолян да не се превърне в средище на хора, които практикуват подобни спортове и търсят подходящо място? 

Ние имаме прекрасни условия и база и за много други спортове – разполагаме с две футболни игрища и Мултифункционална зала за волейбол, баскетбол и вдигане на тежести, имаме условия за плуване. За съжаление до момента те не са използвани максимално за масовия спорт и това е едно от основните неща, които искам да променя. А чистият въздух и добрата храна, с които е познат нашият регион, са само допълнително условие за една добра подготовка на настоящи и бъдещи спортисти. Една от моите цели е община Смолян да бъде домакин на национални състезания от всички видове спорт, за които условията в района позволяват.

Кандидатирате се за кмет на община Смолян, какво смятате, че можете да направите конкретно за развитието на спорта?

Смолян има огромен потенциал. Заедно с колегите, кандидати за общински съветници от местната коалиция „Новото време“ и КРОС с номер 68 в бюлетината добре познаваме възможностите, предизвикателствата и решенията, включително по отношение на спорта в региона. Работим по изготвянето на конкретна  четиригодишна Програма за развитието на спорта в общината. В нея приоритетно сме заложили формиране на поне един професионален отбор от популярните спортове - футбол или волейбол. Време е да създадем условия за високи постижения в спорта, с които всички да се гордеем. С такива прекрасни природни дадености, с ясна визия и с присъщия на хората тук спортен дух, вярвам, че добрите спортни новини от Смолян тепърва предстоят. 

Подготвяме Годишен спортен календар за прояви по различните спортове от национално ниво, който да съгласуваме с Министерството на младежта и спорта, на които домакин да бъде община Смолян.

За мен е изключително важно да намерим пряк път към мотивиране на подрастващите да спортуват. Важно е децата и учениците да свързват спорта от една страна с доброто здраве, но и с възможност за бъдещи успехи. В програмата ни планираме провеждане на турнири и състезания между общинските училища, провеждане на спортни състезания при честване на национални и местни празници, стимулиране на масовия спорт. В момента дори проучваме възможността за изграждане на игрище за мини футбол в квартал Устово. 

Някои от дейностите изискват да се вложи чисто човешки и организационен ресурс, други налагат и осигуряване на съответното финансиране. С общи усилия и с механизмите на европейските фондове и национално финансиране превръщането на Смолян в успешна спортна дестинация е напълно постижима.  Това ще осигури нови и добре платени работни места за хората в региона, ще привлече още туристи и гости, ще осигури свеж ресурс за местния малък и среден бизнес и устойчиво ще позиционира града на картата на световния ски-спорт. 

* Купуването и продаването на гласове е престъпление

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
901 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини