В МЕУ публично бяха изтеглени серийните номера на 8 машини за гласуване

  • 09 октомври 2023 18:02

  • 656
  • 1
В МЕУ публично бяха изтеглени серийните номера на 8 машини за гласуване
© МЕУ
Слушай новината Слушай новината

Чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат през процес на удостоверяване. На тегленето на серийните номера в Министерството на електронното управление присъстваха експерти от Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), представители на политически партии и журналисти, съобщиха от пресцентъра на министерството на електронното управление.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

С цел гарантиране на прозрачност на процеса жребият отново беше публичен. Това е заложено и в актуализираната Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване (ТУМГ) с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация, която в момента преминава през процес на обществено обсъждане. Именно с изтеглянето на серийните номера на машините започва и процесът по удостоверяване съгласно чл. 213а от Изборния кодекс. 

Експерт за съмненията около машинния вот: Грешат хората, а не машините

Тестването на машините ще се осъществя от четири екипа, които ще проверят дали документацията за машините за гласуване отговаря на изискванията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация. БИС ще отговаря за проверката на документите, сертификатите и докладите, издадени за устройствата, и по-специално за това дали са автентични и валидни. БИМ ще извърши лабораторни изследвания на електромагнитното поле на машините с оглед превенция на неправомерен достъп до вота на избирателите. Ще бъдат проверени също така и сигурността на информацията, която устройствата съхраняват и обработват, както и дали софтуерът и хардуерът на машините за гласуване отговарят на заложените в Изборния кодекс изисквания.

Трите институции ще поискат в най-кратки срокове от Централната избирателна комисия да им предостави информационните активи, в т.ч. машините, които бяха определени чрез жребий, след което ще започне и същинският процес по тяхното удостоверяване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.09 | 20:37

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини