Дебатът за Благоевград: Кандидатите в спор за индустрията на града

  • 03 октомври 2023 08:03

  • 1628
  • 2
Дебатът за Благоевград: Кандидатите в спор за индустрията на града
© БТВ

Първи политически дебат за местните избори по бТВ - битката за Благоевград.

Експресното регионално проучване на "Маркет Линкс" показва, че 54% от анкетираните очакват да се открият нови работни места. Повече прозрачност в управлението на града е необходима според 44%. С почти равна тежест в проучването са следващите две задачи пред новия кмет - задържане на младите хора в града и борбата с корупцията - съответно с 35% и 34% от отговорите в анкетата.

ГЕРБ подкрепи Илко Стоянов за кмет на Благоевград

"По време на моя мандат открих предприятието "Оттобок", което даде 500 места. За да привлечем инвеститори направих конкретни стъпки и вече имаме планове за 2 индустриални парка, които предстоят да се построят. За тези две години извървях един път, който за 30 години не беше извървян", каза независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов.

"В близките години не са открити нито едно голямо промишлено предприятие. За един мандат е необходимо в Благоевград да се открият не по-малко от 5 000 до 7 000 работни места. Над 10 000 жители на общината работят извън града, допълни независимият кандидат", подкрепен от БСП Николай Шушков.

Няма разрешително за строеж на нито един от индустриалните паркове, отговори кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев на Илко Стоянов.

"Инвеститорите не идват по две причини. Първо, защото нямат доверие в местната власт, дали става въпрос за незаинтересованост, некомпетентност, или корупция, аз не зная. Трябва да се повиши доверието и да има хора, които да отидат при инвеститорите и да участват във форуми. Имаме проблем с кадрите. Трябва да инвестираме в образованието."

"Ще стартираме кампанията "Ела си в Благоевград" с местните работодатели и кадрите, които сме дали на България и света", каза още той.

"Оттобок“ като фирма дойде в Благоевград 2017 г., 2019 г. вече имаше обяви за работа. Това, че компанията е в Благоевград е успех за всички администрации, които са били от 2015 г. нататък и моята включително. Основният проблем, за да няма Благоевград индустриална зона е липсата на терен. Тук е големият въпрос: Защо 2019 г. ние подписахме меморандум с индустриални зони? Тази зона може да бъде изградена за най-много 18 месеца", заяви независимият кандидат Атанас Камбитов.

Ежедневно се срещам с хора и бизнеса в Благоевград все по-трудно намира нискоквалифицирана работна ръка особено в сферата на производството, смята кандидатът на „Възраждане“ Цвета Рангелова.

"Благоевград има проблем с обезлюдяването, с липса на перспектива за младите хора. В последните години няма създадени стратегически инвеститори, които да създадат стратегически предприятия с работни места. Преди месец имаше интервю с Антон Стефанов, който е милиардер, собственик на множество заводи за бронетранспортьори в света. Той е от Благоевград, роден е там, завършил е там. Той каза, че е искал и е търсил начини да инвестира в Благоевград, но общината не е успяла да го привлече и ще отиде в Симитли", каза Станислав Богдански от ИТН.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.03 | 10:57

2
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

2023.10.03 | 09:19

1
В Благоев град няма индустрия, дпс е съсипа със унищожаването на цигарената.

Добави коментар

Водещи новини