Експерт за съмненията около машинния вот: Грешат хората, а не машините

  • 25 септември 2023 12:00

  • 669
  • 4
Експерт за съмненията около машинния вот: Грешат хората, а не машините
© Булфото (архив)

Недоверието в изборния процес идва от слабата нормативна уредба, неизползването на пълния капацитет на машините, усложнения протокол и лошо тренираните представители на партиите. Това коментира в ефира на предаването „Твоя ден” по NOVA NEWS Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Според него практиката показва, че хората грешат, а на машините. „Вместо да се фокусираме върху това как да улесним изборния процес, се занимаваме със силно политизирана комисия", добави Цицелков

Според него е нужно да има обучение и на гласоподавателите, а отговорността за него е на всички партии. Той добави, че бюлетините, които са налични като образец от ЦИК, са неясни.

Прокуратурата, МВР и ДАНС създават специално звено във връзка с местните избори

Според Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" законодателната уредба е неадекватна. „Бяха положени доста усилия да бъде компрометирано машинното гласуване. От парламентарната трибуна бяха изнесени някакви данни, показващи, че то не работи добре и са налице разминавания между машинно отчетените гласове и хартиените. Това бе използвано като аргумент да се отстрани електронната памет на машините”, добави Нушева.

Според нея при проверка на данните е станало ясно, че грешката не е в машините, а в начина, по който е работила конкретната секционна комисия. „В рамките на изборна кампания не е удачно този въпрос да бъде включван като тема за дискусия. Защото се използва като инструмент за агитация”, посочи още тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
669 4

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.25 | 12:52

4
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
цв

2023.09.25 | 12:48

3
Да бе,хората.Нали чухме признанията на Кирчо в записания от Радостин Василев разговор,че ако не са техните машини,ще имат 6-7 процента.В нито една нормална държава не се гласува с тия простотии.Ама у нас нищо нормално няма.

Добави коментар

Водещи новини