В Кърджали започнаха номинациите за кметове

  • 11 август 2023 08:14

  • 313
  • 1
В Кърджали започнаха номинациите за кметове
© Novini.bg/ Canva

Шестима представители на партии в Приморско се обединиха в обща декларация срещу евентуален контролиран вот. Поводът за това са направените в общината временни регистрации преди местните избори. 

С декларацията политиците обявяват несъгласие с извършените адресни регистрации в общината, които водят до опасение за възможен контролиран вот. Под нея са се подписали от партия МИР, "Възраждане", БСП, "Български възход", БЗНС и "Има такъв народ".

Стоян Василев от МИР пояснява:

 "Да се проведат едни наистина честни избори, в които да участват хора, които живеят, работят и виждат бъдещето си в нашата община, а не пришълци, на които им се обещават разни услуги или бъдещи дивиденти". 

Експерти предупреждават за рискове при отчитането на вота на местните избори

Междувременно от Община Приморско разпространиха съобщение, в което казват, че стартират процедури по заличаване на 114 адресни регистрации след извършени две проверки.

При първата са установени 10 адресни регистрации, които не отговарят на законовите изисквания. При втората, конкретизирана за три адреса, се оказало, че на посочените места не живеят 104 души.

От Общината посочват, че това са регистрации, които са направени от 1980 година насам. 944 души обаче са регистрирани от септември 2019 до април т.г., като по-голямата част от тях са в селата във вътрешността на общината.

От администрацията посочват, че част от тях са в хотели и почивни бази. Това са регистрирани за по 4 месеца сезонни работници, които няма да имат право да гласуват, но инициативата за това трябвало да дойде от собствениците.

За периода от януари досега новите регистрации са 243, отново повечето са в селата. За сравнение: на предишните местни избори в Приморско са гласували под 3 800 души.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
смях

2023.08.11 | 09:02

1
Къде е Ямбол къде е Стамбул

Добави коментар

Водещи новини