Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори

  • 22 май 2023 08:31

  • 632
  • 1
Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори
© Булфото (архив)

Наблюдава се почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори през есента. Това заяви пред БНР Лилиан Никифорова - експерт в Института за развитие на публичната среда, който направи изследване "Изборният туризъм и рисковете за местните избори".

"Сравнихме данните от началото на настоящата година до края на април с данните от предходната година, когато местен вот нямаше. Търсихме да видим дали има необичаен ръст в регистрациите по настоящ адрес. Оказа се, че за съжаление такъв ръст има и този път. Ако през 2022 г. за периода януари - април преместванията по настоящ адрес са били около 38 хил., то през настоящата година те са вече близо 69 хиляди, което е сериозно увеличение практически със 78%, ако използваме 2022 като базова година". 

Шефът на СОС обяви кой ще е кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ

Даваме този сигнал изключително рано, като посочваме конкретни места и общини, подчерта Никифорова в предаването "Преди всички". Тя изрази надежда местните общности и институции да направят проверки и да реагират. Съмняваме се доколко самосезиране може да се случи без външен натиск и затова искаме да насочим общественото внимание, каза тя. 

По думите й по време на местния вот гласът ни тежи най-много. Тогава дори няколко десетки гласа могат да обърнат резултата в малките населени места. 

Местната власт не е никак малък залог, категорична бе Никифорова.

Анализът ни на ниво община показа топ 13 общини, в които имаме ръст от повече от 10 пъти в регистрациите, посочи тя. По думите ѝ рекордьор е община Невестино, област Кюстендил. 

Тя даде пример със село Сигмен, община Карнобат:

"Делът на новозаписаните по настоящ адрес е най-голям в страната. Там при население от 118 души в селото, има 141 нови регистрации по настоящ адрес за периода януари - април". 

Според нея съчетаването на два вида избори би породило редица въпроси. Ще имаме отново съчетаване на хартия и машини в големите секции. Работата на секционните комисии и районната администрация ще бъде изключително трудна заради многото бюлетини, изказа мнението си Лилиан Никифорова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бас държа , че са цигани и турци

2023.05.22 | 09:04

1
Всичките регистрирани , ДОС и ГЕРБ електорат

Добави коментар

Водещи новини