Ето какви дарения са получили партиите по време на предизборната кампания

  • 21 април 2023 09:29

  • 924
  • 0
Ето какви дарения са получили партиите по време на предизборната кампания
© Novini.bg/ Canva

Девет от всички 21 партии и коалиции, участвали в парламентарните избори на 2 април, са публикували данни за получени дарения в рамките на предизборната кампания. Това се посочва в доклад на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) въз основа да данните, публикувани в регистъра на Сметната палата.

От института припомнят, че партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си със собствени партийни средства, средства на кандидатите и дарения от физически лица. „Даренията нямат таван, но всички получени от участниците суми следва да бъдат декларирани в седемдневен срок. Те се публикуват в поддържания от Сметната палата публичен регистър, който съдържа пълната финансова информация за предизборните кампании на партиите. Всички дарители на суми над стойността на минималната работна заплата подават декларация за произход на средствата. Даренията на стойност над 1000 лв. биват проверявани от Сметната палата за произход на средствата. За извършване на проверката се изисква съдействие от Националната агенция за приходите и други компетентни органи, които са длъжни в едномесечен срок след получаване на искането от Сметната палата да предоставят необходимата информация“, допълват от ИРПС.

12 партии не са подали годишните си финансови отчети в Сметната палата

„Данните показват, че най-голям брой са даренията до 780 лв. – стойността на минималната работна заплата. Дарителите на такива суми не следва да предоставят информация за произхода на своите средства. Почти 80% (288 на брой) от всички направени в кампанията дарения са били под прага на минималната заплата. Тяхната стойност възлиза на 170 584 лв.“, се допълва в доклада. Най-много дарения са направени в последните десет дни на предизборната кампания - общо 203. Тяхната стойност възлиза на 1 272 338 лева.

Най-много средства от дарения в последната предизборна кампания са събрали „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Левицата“ и „Възраждане“. Коалицията ПП-ДБ е получила 111 дарения на обща стойност 971 453 лева. „Левицата“ е получила 158 дарения (137 201 лв.), а „Възраждане“ – 17 дарения на обща стойност 92 469 лева. Останалите партии и коалиции, декларирали дарения, са „БСП за България“ (28 770 лв.), Коалиция „Заедно“ (19 216 лв.), „Консервативно обединение на десницата –КОД“ (11 930 лв.), партия „Българския възход“ (9950 лв.), „Има такъв народ“ (1350 лв.).

На 18 април от Сметната палата съобщиха, че общо 112 политически партии са подали годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2022 година. Не са подали отчети 12 партии. Глобата за непредставени отчети и за отчети, представени след законовия срок, е между 5000 и 10 000 лева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини