МВнР съобщи в колко секции в чужбина е имало проблем с машините

  • 06 април 2023 15:14

  • 992
  • 3
©

В чужбина изборите бяха проведени в 737 секции в 61 държави. Протекоха спокойно при добра органзиация. Струпванията в секциите се дължаха на неща извън организацията, която беше създадена. Министерство на външните работи отчита успешното провеждане на изборите. Това заяви външният министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, по време на брифинг. 

Процесът беше организиран успешно. В 245 секции се проведе машинно гласуване. В шест от секции възникна проблем с машините, като в четири от тях става въпрос за технически неизправности, в два от случаите става дума за изчерпване на ленатата за отпечатване на резултата, отбеляза Милков. 

Ние трябваше да предложим и да съдействаме на ЦИК за избирателните комисии, това са над 4000 човека. 1900 представители на политически партии, 1500 представители на българските общности зад гарница, 737 държавни служители, както и бяха определени 1600 резервни членове. Тази мярка е необходима, защото често пъти имаме неявяване на членове, обикновено това са представители на политическите партии. Неявяването им може да доведе до започване на работа в непълен състав, или ако не се явят представители комисията да не може да започне работа. За пореден път апелирам към политическите партии да ангажират хората си с отговорност да участват в изборите. Ние имаме пълна готовност за назначаване на резервните членове на избирателните комисии, подчерта външният министър. 

Непреброените гласове в Турция може да донесат още един мандат за ДПС

Относно гласуването, Милков отчита: Гласували са 185 хлд. български граждани. Най-много гласоподаватели е имало в Турция, следвани от Великобритания, Германия, Испания, САЩ. За разлика от предходни ситуации, от страна на ЦИК беше създадена по-добра органзаиция на работата за приемане и обработка на протоколите. Процесът по органзиация на изборите за МВнР не е завършил все още. Остава ни прибирането на изборните книжа, материалите и машините, особено от по-далечните дестинации. 

Наблюдателите от ОССЕ отчитат, че значителен брой от членовете на секционните избирателни комисии са били сменени или са се отказали непосредствено преди изборите. Много са положителните констатации – изборите са организирани успешно, в конкурентна среда, при добро управление на изборната администрация. Изборният процес е получил широко медийно отразяване, което се отчита като предимство. Изпълнени са редица препоръки, насочени към процеса, коментира министър Милков. 

Външният министър коментира и последните събития, свързани с Република Северна Македония. Бих казал, че за България е от единствена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите народи в Република Северна Македония (РСМ). България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да било начин различен от този на всяка една от останалите конституционно признати части от народи в РСМ, допълни Милков.

Пендаровски: Искането на България да бъде част от процеса на конституционните промени е скандално

Не се стигна до избирането на кандидат за български посланик за Украйна. Въпросът остава за следващия пакет посланици, които може би следващ кабинет ще предложи. Планираме възстановяване на работата на генералното ни консулство в Одеса. Украйна не е изпусната от погледа ни по отношение на дипломатическите ни отношения, посочи още министър Милков. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
992 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бай Иван 2

2023.04.06 | 17:36

3
МВР да каже къде са най-големите измами? В кои сексиии за кои партии? Нещо млъкнахте по темата!

2023.04.06 | 17:06

2
Красимира Костова Значи смело мога да заявя след много години участия в сек Сиони комисии по изборите и в чужбина и сега у нас, че все е имало корупция , но като тези последните...никога. Саботаж, замислен и програмиран още от ниво ЦИК с безкрайно сложни протоколи, неясни разяснения, уловки, блокирани машини и т.н.В Пловдив в 2.30ч сутринта от 183 предадени протокола само 6 се оказват правилно попълнени, после започва едно нагласяне по компютъра, за да "мине”и т.н.Катастрофа! Като добавим добавим и бг дебилщина и продажност.... как да пробие. Промяната при тази укрепена мафия?:((((((

2023.04.06 | 17:06

1
Касирайте изборите.

Добави коментар

Водещи новини