Опашки и напрежение при предаването на изборните книжа в страната

  • 03 април 2023 00:32

  • 1549
  • 0
Опашки и напрежение при предаването на изборните книжа в страната
© Нова телевизия

Започна предаването на изборни книжа след приключването на изборния ден. Две от РИК в София се помещават в НДК. Първите секции започнаха да пристигат след 22 ч. заради по-дългия изборен ден, който на някои места заради опашките продължи до 21 ч. Видеозаснемането също допринесе за забавяне на комисиите, съобщава Нова телевизия.

1132 секции от 23 и 25 МИР трябва да предадат изборните си книжа в НДК. От 23 район 78 секции са влезли, а са излезли 40. Над 160 СИК от 25 район вече са в НДК, а предалите са 40. Около 15% от секциите са предали книжата си до момента.

Към 23:30 ч. са минали предимно служебните и подвижните секции. Сред интересните сигнали са за жена, която е скъсала и пъхнала в джоба си бюлетина, както над 200 сигнала за празни или увредени бюлетини от машинното гласуване. Предстои дълго броене, тъй като има 12 контроли в протоколите.

Организацията на място е добра, а пристигналите членове на СИК получават храна, вода и кафе. Столовете се дезинфекцират. 

24 МИР предава книжата си в Зала „Фестивална“, където процесът тече бавно, а едва 30 секции са предали протоколите си. 

ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ в люта схватка за първото място

Хаос и напрежение при предаването на изборните книжа в Пловдив. 471 секционни избирателни комисии предават своите протоколи. На много места пък са отказали телефоните, с които се прави заснемането на броенето на бюлетините.

Международни наблюдатели на ОССЕ заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес.

Изборният ден в Пловдив беше белязан и от куриозен случай, при който замениха неграмотен председател на секционна избирателна комисия в „Столипиново”, който не можел да чете и пише.

В Регионалната избирателна комисия в Стара Загора има струпване на хора. Това обаче се случва винаги когато пристигнат автобусите от региона и Казанлък.

И в Кърджали се оформиха големи опашки. Вероятно до сутринта няма да бъдат предадени всички книжа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини