Проблеми с машините за гласуване има и в София

  • 02 април 2023 09:16

  • 953
  • 5
Проблеми с машините за гласуване има и в София
©
Слушай новината Слушай новината

Проблеми с машините за гласуване има в някои от избирателните секции в София, съобщи Районните избирателни комисии (РИК), предаде БТА.

В 24-та РИК в столицата не работят машини в седем секции, което е установено още вчера. Гласуването там ще продължи с хартиена бюлетина. Нови машини няма да бъдат доставяни, казаха за БТА от РИК. Изборният ден е започнал нормално, всички членове на секционните избирателни комисии (СИК) са се явили навреме.

В 23-та РИК изборният ден също е започнал без проблеми. Единствено една секция в район "Витоша" е отворила малко по-късно, защото се е развалила бравата на помещението и от СИК не са могли да отворят вратата, обясни пред БТА Полина Витанова, секретар на 23-та РИК. Тя информира още, че има няколко машини, които зацапват или не излиза за кого е гласувано на разписката. В момента чакаме техника, за да видим дали ще може да се отстрани проблемът, посочи Витанова.

Проблем с машината в една от секциите във Видин

В 25-та РИК изборният ден е започнал в спокойна обстановка, съобщиха за БТА от РИК. Оттам информираха за проблеми с няколко машини, под въпрос е дали гласуването с тях ще бъде продължено или ще се премине към хартиени бюлетини. 

В над 1600 секции ще се гласува в София на предсрочните парламентарни избори на 2 април, съобщиха за БТА от районните избирателни комисии (РИК).

София е разделена на три многомандатни избирателни района (МИР) – 23-ти, 24-ти и 25-и, като всеки един от тях обхваща по осем административни района. 

В 23-ти МИР, който включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 603, от които шест са подвижни и 24 - служебни. Избирателите са над 400 хиляди. Машини има във всяка секция с изключение на една - в село Плана, каза Витанова.

В 24-ти МИР се включват районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. Там има 499 секции, от тях шест служебни - в лечебни заведения и в Централния затвор. Подвижните секционни избирателни комисии са шест. Машини има във всяка секция, с изключение на една.

Към 25-ти МИР спадат административните райони „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Избирателите са около 350 хиляди души, които могат да гласуват в общо 505 секции. От тях четири са подвижни и осем служебни в лечебни заведения.

На 2 февруари тази година със свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК) определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони за изборите за народни представители. Мандатите са определени въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни към 7 септември 2021 г. (последното национално преброяване), предоставени от Националния статистически институт.

Според решението на ЦИК най-много мандати в цялата страна осигурява 23-ти район в София - общо 19 мандата, 24-ти МИР - 13 мандата, а 25-ти МИР - 14 мандата.

Росица Валентинова
953 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
????

2023.04.02 | 11:58

5
КОИ са председателите на тези секци,дето има "проблемни машини"???? ОБЯВЕТЕ ИМЕНАТА им,нека ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ги ЗНАЯТ !!!
Сърбеца

2023.04.02 | 11:14

4
Колко удобно
bg×

2023.04.02 | 11:14

3
Проблем или настройка на гласовете в полза на продажниците?!

2023.04.02 | 09:54

2
Навсскаде ще има проблеми със машините,изборите трябва да бъдат касирани,защото неса честни.

2023.04.02 | 09:28

1
хартиената коалиция прави избори.

Добави коментар

Водещи новини