ЦИК напомни: Смяна на машина за гласуване не може да има в изборния ден

  • 01 април 2023 11:51

  • 646
  • 3
ЦИК напомни: Смяна на машина за гласуване не може да има в изборния ден
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Смяна на машина за гласуване не може да има в изборния ден, обясни председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел в интервю за бТВ. Ако машината се повреди по време на изборния ден, тя не се подменя. Ако повредата е неотстранима, гласуването продължава само с хартиените бюлетини, добави Нейкова. По думите ѝ ЦИК е готова за провеждането на изборите.

Камелия НейковаКамелия НейковаКамелия Нейкова е родена на 16 август 1969 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел коментира какво трябва да се направи, ако бъде получен сигнал за взривно устройство в избирателна секция.

Министерството на вътрешните работи (МВР) имат разработена процедура за действие, когато има сигнал или някакво друго обстоятелство, свързано с предполагаем предмет с характеристики на взривно устройство. Всички секционни и регионални избирателни комисии са получили телефон от МВР, на който незабавно трябва да подават тази информация, информира Нейкова. Тя добави, че е получила уверение от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че лично той поема ангажимента да информира председателя на ЦИК за такива случаи.

По думите ѝ, ако има сигнал за взривно устройство, председателят на секционната избирателна комисия (СИК) трябва да се обади на предоставения от МВР телефон, а полицията ще информира директно ЦИК за тези случаи.

МВР са предприели доста мерки, за да бъде спокоен изборният ден. Мисля, че няма да се наложи преустановяване на изборния процес и гласуването, коментира още Нейкова.

МВР ще проверява хора с обемисти багажи пред изборните секции

Председателят на ЦИК припомни, че видеонаблюдението ще започне в края на изборния ден, когато започне преброяването на бюлетините. Устройството се включва от председателя на СИК. Всяка една бюлетина няма да се показва непосредствено в екрана, но е много важно този член на СИК, който е определен да изважда една по една бюлетините от избирателната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдателите, посочи Нейкова.

Десислава Станева
646 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.04.01 | 15:03

3
Това означава щесе повреди нарочно и трябва да минават на хартиена.И там стават всякакви задраскваници.Цик майкави …. вие сте най големите измамници.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.04.01 | 12:05

2
НОМЕР 3 - ВЪЗРАЖДАНЕ, ЗА ДА ПЛАЧАТ УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
Сладурана

2023.04.01 | 12:01

1
С машина, или с хартиена бюлетина? Как да гласуваме на изборите за парламент?БНБ печата 7 млн. хартиени бюлетини и 25 хил. ролки за машинно гласуване за изборите на 2 април.

Добави коментар

Водещи новини