Генералният ни консул в Истанбул: Целим нормални условия за вот на българите

  • 31 март 2023 14:14

  • 137
  • 0
Генералният ни консул в Истанбул: Целим нормални условия за вот на българите
© Novini.bg/ Canva

Поставяме си за цел да осигурим нормални условия за един законосъобразен вот на всички желаещи български граждани, които имат право да упражнят своя вот на територията на Република Турция на 2 април, заяви пред БТА генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев.

"За предстоящите парламентарни избори на 2 април в Истанбул и в град Бурса ще функционират общо 96 избирателни секции, които са на отговорността на Генералното консулство на България в Истанбул и на консулската канцелария в Бурса. Близо две трети от всички секции, които ще бъдат разположени в цяла Турция (общо 162 секции в 23 окръга), са в този район - 37 в Истанбул и 13 в съседните окръзи и 46 - в Бурса. Някои от тях са доста отдалечени, например Чанаккале е на 400 км от Истанбул. Поради това бе извършена огромна по обем работа от наша страна за подготовката на изборите", каза генералният консул в разговор специално за БТА в навечерието на парламентарния вот в неделя.

Вълчев подчерта, че особеност на тези избори е, че голяма част от секциите (27) ще бъдат със смесено гласуване - в една и съща секция ще се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини.

Ето как Турция се подготвя за българските парламентарни избори на 2 април

“Досегашният ни опит показва, че българските граждани в Турция доста задоволително се справят с машинното гласуване. В тази връзка очаквам не малка част от тях да предпочетат отново да гласуват с машини. Но важното е, че имат право на избор как да гласуват. От тази гледна точка не очаквам затруднения при гласуването", каза консулът. "По-скоро затруднения биха могли да се появят след приключване на изборите. Когато дойде моментът за броенето на бюлетините. Тъй като е новост и за секционните избирателни комисии. В секциите, в които ще има и машини, и хартиени бюлетини, те ще се изправят пред задължението да броят гласовете на хората, които са гласували с машина, както и на тези, които са гласували с хартиена бюлетина. И в края трябва да попълнят един сравнително по-усложнен протокол. Затова е възможно известно забавяне с приемането на документите от ЦИК”, обясни той.

Българският генералният консул посочи, че са положили усилия да бъде осигурено пристигането навреме на представители на различните партии в секционните комисии за запечатването на машините в деня преди вота и в изборния ден, за да не възникнат проблеми.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини