Лорер: Ще предложим правителство на малцинството

  • 31 март 2023 12:48

  • 619
  • 5
Лорер: Ще предложим правителство на малцинството
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ако „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” спечели изборите, след тях ще предложи правителство на малцинството без министри на ГЕРБ, заяви в интервю за Дарик водачът на варненската листа на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" – Демократична България” Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

„Ще предложим правителство на малцинството с ясна програма за контрол над прокуратурата, избор на нови регулатори, законодателство за Плана за възстановяване и устойчивост, за влизане в Шенген и в Еврозоната. Въпросът към ГЕРБ е дали разпознават своята роля за застоя и корупцията през последните 12 години. Там има хора, които повече ги е страх от Магнитски и Гешев. Когато им се събуди съвестта и подменят ръководството, това ще отпуши политическия процес. Трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, чийто произвол през последните 30 години държи България закотвена на дъното. Комисията за защита на конкуренцията, която е прокуратурата на икономическия живот, реално не работи. При ситуация на висока инфлация тя трябва да разследва възможни договорки и опити за монопол”.

Инфлацията в България е привнесена, но това не успокоява хората, смята Лорер.

„Инфлацията ще намалява. В момента тя се дължи на високите цени на енергията от миналото лято. Следващото правителство трябва да помисли как да помогне  на социално най-слабите. Колосалното увеличение на пенсиите вече не се усеща, защото инфлацията го изяжда. Най-добра борба с инфлацията е създаването на добри условия за инвеститорите и за малките и средни предприятия. За да работи спокойно бизнесът, той не трябва да бъде тормозен от държавата. За това са необходими читави прокуратура и институции”.

Според Лорер на тези избори България е на кръстопът дали остава в старата демокрация и пазарна икономика наужким, или ще приключи с прехода, заради който 2 милиона българи са емигрирали.

„Държим на социалните мерки, които да позволяват по-нормален европейски живот. Данъкът от 10 % обаче няма да се пипа, а бюджетният дефицит няма да надвишава 3 %, за да влезем максимално бързо в Еврозоната. След управлението на кабинета „Петков” България имаше по-малък дълг, отколкото преди това. В държавната хазна има между 12 и 15 млрд. лева, а миналата година дефицитът беше 2,9 %. Тази паника, която опитват да всяват с помощта на служебното правителство, не издържа проверката на фактите. След Естония България е с най-нисък дълг спрямо големината на икономиката си, като нашата задлъжнялост не представлява опасност за бюджета”.

Никола Минчев: Моралът си личи във всяко действие

Като непростима намеса във вътрешните работи Лорер определи стотиците заплахи за бомби в училища в цялата страна през последната седмица.

„Кой не иска да имаме честни избори и да уплаши хората? Добре е да си помислим кой стои зад тази хибридна атака. Службите трябва да разследват максимално бързо и да разберат кой всява този смут”.

Лорер очаква в следващия парламент да влязат поне шестима варненски депутати на „Продължаваме промяната-Демократична България”. Тази бройка е според него е „разумният минимум”.

„Изборният ден ще е тежък за секционните комисии заради хартиената бюлетина. Отново се връщаме в мрачните години на ръчното броене. Очаквам проблеми с него и с отчитането на преференциите”, каза още Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
619 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.04.26 | 19:03

5
И кой циганин ще е Премиер.
Г

2023.03.31 | 17:33

4
Крадец прос тъп лъжец
КОКО

2023.03.31 | 12:58

1
Бухенвалд за теб резеняко

2023.03.31 | 13:14

3
Може и Освиенциум.

2023.03.31 | 13:12

2
Нито инфлацията ни притеснява, нито обедняването на населението. Притеснява ни ново управление на ПП/ДБ. Ако това, не дай Боже се случи, тогава ще видим кон боб яде ли.

Добави коментар

Водещи новини