Божанов от ПП-ДБ разкри какво ще бъде първото нещо, което ще се случи, ако вземат властта

  • 28 март 2023 09:36

  • 549
  • 6
Божанов от ПП-ДБ разкри какво ще бъде първото нещо, което ще се случи, ако вземат властта
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Броени дни остават до края на предизборната кампания. Различното при този вот е  видеонаблюдението и връщането на хартиената бюлетина. 

"Видеонаблюдението е странна мярка за развита държава, но е необходима в нашата ситуация, тъй като хората все повече нямат доверие в процеса. Три избора слушахме как някой пипа машините и кодовете, това не допринася за доверието. Видеонаблюдението ще намали опитите за злонамерено влияние в секциите", заяви в "България сутрин" Божидар Божанов - бивш министър на електронното управление и част от коалицията "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

По думите му машините вече са превърнати в принтери

ПП - ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите

"В изборния ден разпечатват нашия избор, ние го пускаме в една урна, която след това броят хората. Не беше разумно да махаме машините да смятат. Все пак флашката остана и тя ще съдържа резултатите, които е преброила машината. Ще може да бъде направено сравнение, ако има сериозни изкривявания. Днес ще изпратим писмо до ЦИК да има следизборен контрол върху машините дори в самите секции", обясни Божанов пред Bulgaria ON AIR.

"Не бяхме толкова против самата хартия, а против това, че използваха хартията, за да унищожат машините. Смесената система усложнява процеса в изборната нощ, ще видим повече опашки", добави гостът.

"Направихме обединение, за да покажем, че малко различия, които може да има между две политически сили, трябва да бъдат прескочени в името на това да има стабилно управление. Новото на тези избори, освен видеонаблюдението и хартиените бюлетини, е и нашата коалиция - единствената промяна на политическия пейзаж", подчерта Божанов.

Той обяви, че първото нещо, което ще направят, ако вземат властта, е да сменят ръководството на КЗК. Божанов изтъкна, че това е органът, който трябва да открива нелоялни търговски практики и картелни споразумения. 

"Сетиха се да се правят проверки като започнахме да ги критикуваме. За да вдигнем доходите, трябва да има инвестиции - и вътрешни, и чуждестранни. Инвестициите зависят от съдебната реформа. Шенген не е само това да не се редим на гишетата на летището. Важен е за бизнеса и за инвестициите. В комбинация с Еврозоната те вкарва в по-елитен клуб. Няма как на служебно правителство да му бъде даден този реверанс да ни приемат в Шенген и Еврозоната", каза още гостът.

Бившият министър на електронното управление заяви, че трябва да имаме нова стратегия за киберсигурност, тъй като настоящата е с изтекъл срок на годност. 

"От няколко години ЕС следва американската стратегия. В последния парламент коментирахме акта за киберустойчивост, който ще наложи изисквания върху доставчиците на всякакви устройства, така че да са по-сигурни", поясни Божанов.

Десислава Станева
549 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петър

2023.03.28 | 14:07

6
Първото нещо ще е да изпълнят няколко поръчки от олигарси, че не успяха в предния парламента да свършат всичко по тази линия.
ДЪРЖАВНИ ФИРМИ

2023.03.28 | 12:56

5
АРСЕНАЛ, АДСКИЯ ЗАТОВА И ТАМ СА СВОДНИЦИТЕ ОТ СИНДИКАТИТЕ НА ХРАНИЛКАТА, ТА КЪДЕ ТОЧНО Е КОРУПЦИЯТА?!
КОЕТО И МИНАЛИЯ ПЪТ

2023.03.28 | 12:54

4
ЩЕ ПОЧНАТ ДА ДРЪНКАТ ЗА МИТИЧНАТА КОРУПЦИЯ :) НА 4 800 000 СКОТА КО РУПЦИЯ ПОВЕЧЕ ОТ КИТАЙ :)
Мая

2023.03.28 | 09:50

3
И този за нищо не става-мрънльо
Анонимен

2023.03.28 | 09:49

2
Лена и Петков ще почиват в Гърция.
от няколко години

2023.03.28 | 09:45

1
ес овладян от либерасти не само следва краварската стратегия за киберсигурност, те са им се превърнали във васали

Добави коментар

Водещи новини